Ивелина Александрова избира любовта към конете да е водеща сила в живота й

27-годишната треньорка по езда от Велико Търново организира академия за малчугани

 

 

27 годишната Ивелина Александрова от Велико Търново избира грижата и любовта към конете за своя водеща сила и смисъл в живота. Тя не е като традиционните ездачи, които започват обучението си от ранна детска възраст. На почти 20 години за пръв път започва да язди. Още при първата си среща с достолепните коне тя се влюбва в тях. Седем години по-късно вече е професионален треньор по езда и организира академия за малчугани, в която ги учи на любов, грижа и правилно отношение към животните.

„Конят е най-нежното и грациозно животно. Грижите за него са огромни. Той е изключително интелигентно, чувствително и чисто същество и неслучайно е спътник на човека от най-древни времена“, разказва с вълнение в гласа 27-годишната Ивелина.

Тя никога не е искала да има състезателна кариера, желанието й винаги е било да се научи да язди толкова добре, че да изкара професионална квалификация и да започне да работи като треньор по езда. След като си го пожелава, с упоритост, труд и много любов успява и получава квалификацията. През 2021-ва започва работа като треньор в Конната база на с. Тодювци, където посреща екипа ни, за да разкаже за конете и любовта си към тях.

Ивелина и децата от лятната академия

Младото момиче приема базата и конете като свои и затова не спира да обогатява мястото и да го прави все по-привлекателно. Малко след като пристигаме, започват да идват дечица. Те са от детската академия, която Ивелина отваря в началото на лятото. „Децата и конете са мисълта, с която ставам сутрин, чувствам се заредена с енергия и любов, когато идват тук. Те са с мен през целия ден и освен тренировката по езда, виждат какви грижи полагаме за животните, научават как правилно да се отнасят с тях. Конете не робуват на интереси, нямат предразсъдъци и всъщност много приличат на децата. Това е и причината да се разбират толкова добре. И конете, и децата не се преструват, не лицемерничат“, споделя още Ивелина.

Докато ни развежда из конюшната, в която има 11 животни, конете се чувстват спокойни, усещайки грижата и добротата в гласа на младата жена.

„В очите на коня има дълбочина и те са огледални на душите ни. Те също като хората запазват спомени за преживяванията си. Ако веднъж е бил язден от спокоен ездач, с който заедно са се наслаждавали на преживяването, следващия път конят с радост го посреща. Ездата е общуване с конете по един мистичен начин. Това е не само уникален спорт, развиващ всички мускулни групи в човешкия организъм, а върховно духовно преживяване. Един от най-важните моменти е общуването с животните и проявата на правилно отношение към тях. Точно това се стремя да науча децата. Не човекът да е доминатор, а да вникне в детайла, да почувства връзката между себе си и животното, да се чувства свободен и балансиран на седлото. Това се предава на животното и така се изгражда доверие между него и ездача, а ездата се превръща в истинско удоволствие“, разказва още Ивелина.

Тя не приема работата си като дейност от 8 до 17 часа, а като призвание. Обича това, което прави, и не спира да търси начини да събужда любов към конете. „Да виждам как децата идват с желание тук всеки ден, как създават връзка с конете, искрата в очите им, когато водят родителите си, за да им покажат какво са научили, това е най-хубавата част от деня и ме мотивира още повече. Радвам се, че избрах тази професия и това е нещото, което ме води напред. Благодарна съм на моя инструктор Живко Георгиев, който ми даде първите основни знания за конете и насоки в бранша за треньори“, казва младата жена.

Дияна Ганева

Снимки: личен архив

One thought on “Ивелина Александрова избира любовта към конете да е водеща сила в живота й

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.