ЛясковецОбразование

НУ “Цани Гинчев” от Лясковец е сред новите „Училища за пример“

Школото ще разработва и прилага нови практики за преподаване и управление с програмата “Училища за пример” на фондация “Заедно в час”.

НУ “Цани Гинчев” от Лясковец е част от втория випуск на програмата “Училища за пример” на фондация “Заедно в час”. То е първото от Великотърновска област, включено в инициативата. В новия випуск на „Училища за пример“ влизат 27 училища от 21 населени места. Те са избрани от 99 кандидатури на училища от цялата страна, които комисията по подбор оцени като много силни.

Програмата е двугодишна и подкрепя училищата да разработват и прилагат устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление на училището, които допринасят за успеха на всеки ученик. Новите училища се присъединяват към още над 20, които продължават развитието си във втората година на програмата. 

НОВИ РЕГИОНИ И ОЩЕ ПО-РАЗНООБРАЗНИ УЧИЛИЩА

С новия випуск “Училища за пример” започва работа за първи път освен в област Велико Търново, и в регионите на Русе, Силистра, Ловеч, Кюстендил, Монтана и Сливен.

Първите обучения в програмата за новата учебна година започнаха на 21 август и продължават до 4 септември. Обученията за училищата първа година, сред които и НУ “Цани Гинчев”, са в с. Арбанаси, а тези за втора – в Панагюрище. В тях ще вземат участие общо над 150 директори, зам.-директори, главни, старши и други учители, избрани от училищата. Заради мерки за безопасност екипите са разделени на две групи, които ще преминат през идентични обучителни сесии в рамките на една седмица. 

Екипът от обучители на “Заедно в час” е предвидил за новите участници в програмата обучение върху принципите на разпределеното лидерство, или как повече хора могат да мислят и поемат отговорност за качеството на преподаване и учене в училище.  Екипите от втора година на програмата ще наблегнат върху развиване на чувствителност към културните различия, по-дълбоко разбиране на понятията “дискриминация” и “потисничество”, както и училищни политики за подкрепа на многообразието.

One thought on “НУ “Цани Гинчев” от Лясковец е сред новите „Училища за пример“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *