У нас

Поскъпването на тока и горивата повиши цените на храните

Поскъпването на електрическата енергия и горивата доведе до повишаването на цените на храните и на инфлацията. Това заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) Пейо Майорски. Проучване на организацията показва, че цените на храните са увеличени средно с 5% от месец май 2021 г. насам. Най-сериозно повишение има при олиото, млечните и месни продукти, захарта и брашното. Горивата и електричеството са суровина за производителите и техните високи цени веднага се отразяват на крайния продукт – хранителните стоки. Дори зеленчуците и плодовете това лято са по-скъпи, заради повишените цени на транспортните услуги, коментира Пейо Майорски.

Според него високите цени на горивата и на електроенергията могат да доведат до допълнително покачване на стойностите на основните храни през есента и зимата. Цените на бензина и дизела са най-високите от началото на пандемията и вероятно ще продължат да влияят по веригата.

Скокът на цените на храните ще се предопределя, както от това доколко обвързан е с електроенергията производственият процес, така и от гъвкавостта на бизнеса да покрива повишаващите се разходи. Повишаването ще се отрази върху покупателната способност на домакинствата през есента и зимата, тъй като по-голямо перо от бюджета им ще отива за храни и топлоенергия.

Новите цени на тока, горивата, природният газ и топлинната енергия реално ще се усетят от домакинствата след няколко месеца – в началото на отоплителния сезон, като конкретно за тези, които ползват парно и топла вода, ще изпитат най-сериозни затруднения, прогнозира още председателят на АЗП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *