Скритата заплаха от прехода към електромобили

Двигателят с вътрешно горене изглежда вече е обречен, а това води след себе си притеснения за бъдещ скок на безработицата.

Едва ли мнозина са взели на сериозно EV1, когато GM го лансира в края на 90-те години и началото на новото хилядолетие. Но днес всички автомобилни производители бълват електромобили, а не малка част от тях обявиха готовността си да се откажат от двигателя с вътрешно горене в обозримо бъдеще. Това заплашва стотици хиляди работни места.

Възходът на електромобила заплашва около 84 000 работни места до 2050 г. в Япония, което е над 10% от заетите 686 000 в производството на автомобилни части, заявява консултантската група Arthur D. Little Japan.

Промяната вече се усеща от някои японски производители, пише Nikkei Asia. През юни Honda заяви, че през 2025 г. ще затвори завода си за двигатели в град Мока, северно от Токио. Около 900 човека ще бъдат пренасочени към други производствени мощности.

През април Honda заяви, че двигателят с вътрешно горене ще изчезне от моделната гама до 2040 г. Компанията предлага ранно пенсиониране на служителите си на 55+ години. Офертата е приета от над 2000 човека към момента. Това е около 5% от заетите на пълен работен ден в компанията.

Докато бензиновите автомобили се нуждаят от 30 000 компонента, електромобилите имат нужда от около половината от тази цифра. Част от тази разлика се дължи именно на сложността на двигателя с вътрешно горене.

В Япония има 7500 първостепенни доставчика, а второстепенните са двойно повече, изчислява Tokyo Shoko Research. Секторът за автомобилни части на Япония генерира 1/5 от доставките по стойност от цялото производство на страната.

Проучване на Ifo Institute for Economic Research (с главен офис в Мюнхен) изчислява, че до 2030 г. около 215 000 работни места ще бъдат засечени от процеса на преход към електромобили. През 2019 г. около 613 000 работни места са били пряко ангажирани с производство на двигатели с вътрешно горене в Германия, казва институтът. Което ще рече, че в следващите 10-ина години ще бъдат засегнати около 40% от работниците в сектора.

Докато за производството на системата за впръскване на горивото са нужни 10 човека, за производството на един електромотор е нужен само 1 човек, казва Волкмар Денер, изпълнителен директор на Robert Bosch. Това неминуемо ще доведе до съкращаване на работници, за което Volkswagen и Daimler вече обявиха.

Тъй като производството на електромотори (и електромобили като цяло) е много по-опростено, производителите на автомобили, включително нови участници, ще могат да се съсредоточат върху дизайна и софтуера, докато делегират производството на подизпълнители. Това хоризонтално разделение е в процес да се превърне в новия бизнес модел за автомобилната индустрия. Hon Hai Precision Industry, тайванският подизпълнител в производството на Apple, известен като Foxconn, планира да се превърне в такъв производител на електромобили. Това е един от начините в бъдеще да се продават е-коли, без да изграждат свои собствени заводи.

С напредването на хоризонталното разделение „съществуващата индустриална пирамида ще се срути“, предупреди Осаму Сузуки, бивш председател на Suzuki Motor и дългогодишен защитник на ролята на автомобилите в поддържането на малки и средни производители в Япония.

Преминаването към електромобили може да засегне домакинските бюджети и по друг начин – чрез по-високи цени на индустриалните материали. Цената на литиевия карбонат достигна 30-месечен връх в Китай през април. Медта, от съществено значение за електромоторите, достигна рекордно високо ниво за първи път от десетилетие през май на Лондонската метална борса. Международната цената на неодима, редкоземен елемент, използван в магнитите на двигателя, също се скочи рязко. Търсенето на неодим за EV ще бъде шест пъти по-високо през 2040 г. в сравнение с миналата година, според прогнозата на Международната енергийна агенция. Тъй като литият и медта се използват в широк кръг потребителска електроника, преминаването към електромобили може да повиши цените и на тези продукти.

Източник: вести.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *