Доц. д-р Ангел Кунчев във В. Търново: „Препоръчвам задължителна ваксинация за медици и социални работници и маски на открито“

Главният държавен здравен инспектор предлага нови мерки у нас, ако националната заболеваемост надхвърли 350 на 100 000 души

ВЪПРЕКИ ЧЕ ПАНДЕМИЧНАТА ВЪЛНА У НАС УДАРИ НАЙ-СИЛНО ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ, ЗАСЕГА НЯМА ДА БЪДАТ ВЪВЕЖДАНИ НОВИ, ПО-СТРОГИ ЛОКАЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ. Ограничения би било адекватно да се въведат на национално ниво, в случай че общата за страната заболеваемост надхвърли 350 на 100 000 души, смята главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който участва в заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19 в старата столица. Той посочи, че рестрикции могат да влязат сила едва когато бъдат осигурени средства за компенсация на бизнесите, които ще претърпят финансови поражения от мерките.

„Основната мярка, на която следва да заложим, е ваксинацията. Там, където е добро имунизационното покритие, обхватът на COVID вълната няма да е толкова голям. Хората разбраха, че е необходимо да се ваксинират, но може би твърде късно. Моята препоръка е имунизацията да стане задължителна за медици и социални работници. Това вече се прави в повечето страни“, заяви доц. д-р Кунчев.

По думите му има ръст на желаещите да получат инжекция със защитните препарати, тъй като броят на първите поставени дози в последните дни надвишава този на т.н. втори игли. Изнесе статистика, според която ваксинираните са едва 14% от новите инфектирани, 5% от настанените в реанимации и 3% от загубилите битката със заразата.

ДОЦ. Д-Р КУНЧЕВ ИЗРАЗИ МНЕНИЕ, ЧЕ БИ СЛЕДВАЛО НОСЕНЕТО НА ПРЕДПАЗНА МАСКА ДА СТАНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И НА ОТКРИТО, когато човек е сред много хора. Той е убеден, че за момента сме далеч от пика на четвъртата COVID вълна, която поразява предимно млади хора.

„Има много болни на възраст под 30 години и деца. Прави ми впечатление, че доста млади пациенти постъпват в болница в тежко състояние, в неотложна нужда от кислородотерапия, директно в интензивните отделения. Това се дължи на неглижиране, липса на личен лекар и самолечение в домашни условия. Перспективата за такива хора не е добра и в същото време болниците са принудени да вложат по-голям ресурс в терапията“, коментира той.

Доц. д-р Кунчев заяви, че проблемите в лечебниците у нас са идентични – недостиг на медицински кадри, неяснота при заплащането на работата с инфектирани, дефицит на медикаменти и други суровини.

Главният държавен инспектор даде и повече яснота за идеята веригата магазини за хранителни стоки „Метро“ да раздава ваучери за безплатно пазаруване при ваксинация на входа.

„Дали ще е точно ваучери, или намаления за клиентите, това е автономно решение на ръководството на обекта. Ние поемаме ангажимент да осигурим медицински екипи, които да провеждат имунизация във временни пунктове пред магазина. Имаме готовност веднага да изпратим медици, когато веригата уточни всички детайли“, каза доц. д-р Кунчев. Той изрази съгласие с решението на Областния кризисен щаб във Велико Търново за издадената препоръка до всички кметове за отменяне на събития, при които се очаква голяма посещаемост.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *