Многолюдна ромска фамилия сее COVID зараза във Великотърновско

86 процента от разкритите болнични легла за инфектирани в областта са заети

ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ЗАКОВА РЕКОРДНАТА ЗА СТРАНАТА НИ В МОМЕНТА 14-ДНЕВНА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ 361,7 НА 100 000 ДУШИ. Шефката на Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева отчете, че увеличаването на случаите спрямо предходната седмица е с 60 процента. Тя уточни, че от разкритите в момента 239 легла за лечение на инфектирани в местните болници вече заети са 206.

„Имаме четири активни огнища на коронавирус в областта персонал в детските градини „Ален мак“ във Велико Търново и „Вяра, Надежда и Любов“ в село Ресен, Дневен център за деца с увреждания в Горна Оряховица и многолюдна ромска фамилия“, посочи д-р Недева. Тя обаче отказа да поясни в кое населено място пребивава заразеното семейство. „Борба“ разбра, че става дума за село в община Полски Тръмбеш, в което фамилия организирала голяма сватба.

Д-р Недева изнесе статистика, че в момента 8 деца са лекувани от коронавирус в болнични условия. 6 от тях са хоспитализирани в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, а останалите 2 са в клиники извън региона.

Отново по наша информация сред най-малките пациенти е и 26-дневно бебе. То е било настанено за терапия в търновската болница в сряда сутринта. Пеленачето е отглеждано в кв. „Асенов“ от приемна майка от Раданово. Мъничето е настанен за лечение в отделението по неонатология.

„РАЗЧИТАМЕ НА ОБЩИНИТЕ ДА СЕ СЪОБРАЗЯТ С ПРЕПОРЪКИТЕ НА ОБЛАСТНИЯ КРИЗИСЕН ЩАБ ЗА БОРБА С КОРОНАВИРУСА и да отменят планираните масови мероприятия. Управниците най-добре познават обстановката в съответните населени места и могат да преценят дали има риск от инфектирани. Затова и уточняваме, че не на всяка цена трябва да се отложат определени събития“, коментира здравната шефка.

Тя отказа да даде категорично мнение дали ще препоръча на община Велико Търново отмяна на честванията по повод Деня на Независимостта, когато старата столица става център на проявите.

Д-р Недева бе категорична, че Регионалната здравна инспекция няма да уважи искането на организаторите на Миндя Рок фест за осигуряване на мобилен екип за провеждане на ваксинация по време на събитието. „Няма да осигурим, защото когато се съберат много хора на едно място, не е най-удачният момент за ваксинация. Защото може имунизираните да са били в инкубационен период и след първата доза се разболяват“, поясни тя.

До момента в областта са поставени общо 58 904 дози ваксини, а със завършен имунизационен цикъл са общо 30 012 лица.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Многолюдна ромска фамилия сее COVID зараза във Великотърновско

  • 01.09.2021 в 19:08
    Permalink

    Ромската фамилия е на Шишетата. Лоялни избиратели на кмета.-селю Панов.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *