Стопираха изграждането на конгресен център с 5 хил. места със заем от 6 милиона

Съветници нарекоха проекта „фургон“ и „нло“, реализацията му ще се гледа наново на извънредна сесия, след като кметството представи сметка за обекта

ИЗГРАЖДАНЕТО НА КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР С 5 ХИЛ. МЕСТА С ДВА КРЕДИТА ОТ 6 МЛН. И БЕЗВЪЗМЕЗДНО ФИНАНСИРАНЕ ОТ 10 МЛН. ЛВ. ПО ОП „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ бе стопирано от Великотърновския общински съвет на редовната му сесия в четвъртък. Местните парламентаристи поискаха пълна количествено-стойностна сметка за обекта, планиран в бъдещия градски център на Велико Търново, който ще се оформя в старото военно училище. Преди това обаче в залата проектът на победителя в обявения международен конкурс арх. Клаудио Нарди бе квалифициран като „НЛО“, „фургон“ и „бункер“, а съветници заявиха от трибуната, че по-добре да се загуби безвъзмездното финансиране, отколкото да бъде позволено да се направи подобно нещо сред архитектурния ансамбъл на района, включващ Интерхотела, университета, Областна администрация и т.н.

Близо два часа продължиха дискусиите относно целесъобразността на обекта и реалната нужда да бъде направен, вместо просто да се ремонтират дупките и да се изгради паркинг, както и паркове за разходка. Заради на моменти острия тон думата взе и кметът Даниел Панов и призова да не се хвърлят обвинения и обиди към Общинска администрация, за да се търсят политически дивиденти.

АРХ. КЛАУДИО НАРДИ СПЕЧЕЛИ МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ЗА ПРОЕКТИРАНЕ НА НОВИЯ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР НА СТАРАТА СТОЛИЦА, журиран от брата на бившия премиер Сергей Станишев, арх. Георгий Станишев, през 2018-а. Преди това бе направен и конкурс за цялостно проектиране, но разработките , които се предложиха, не бяха взети предвид. Близо 600 хил. лв. е хонорарът на италианеца за изготвянето на техническия проект за новия конгресен и експозиционен център, който трябва да се разположи на мястото на сегашните тенискортове. С бъдещата сграда от Община Велико Търново плануват да развиват и експозиционния и конгресен туризъм в региона. Комплексът ще даде начало и на мащабно строителство на цялата свободна площ в старото военно училище, която е 180 дка. Планувани са множество музеи, библиотека, подземни паркинги и зони за отдих. Арх. Нарди има впечатляваща биография. Неговата архитектурна дейност, както в Италия, така и в международен план, включва културни, граждански, гостоприемни и жилищни проекти по целия свят. Впечатляващ например е дизайнът на Нарди за Музея за съвременно изкуство, построен около бившата фабрика Шиндлер в Краков, донесъл му и още по-голямо международно признание. Италианецът е смятан за истински новатор в своята професия и с феноменално умение да постига баланс между форма и функция. Той е проектирал многобройни модни бутици и е създал имиджа на много известни марки като Dolce & Gabbana, Malo, Tod, Gianfranco Ferrè, Exte, Desmo, BP Studio и LuisaViaRoma. Създател е на няколко стадиона, небостъргачи в Дубай и Китай, както и прочутото звукозаписно студио на U2 в Дъблин.

СПОРЕД СЪВЕТНИЦИ ЦЯЛОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА КОНГРЕСНИЯ ЦЕНТЪР Е „СХЕМА“, ЗАЩОТО ПРЕДВАРИТЕЛНО Е ОПРЕДЕЛЕНА БАНКА, КОЯТО ДА КРЕДИТИРА. На пух и прах бе разпердушинен и спорен бизнес план, с който се мотивира искането за кредита. В него например се споменава, че конгресния център с над 4 хил. кв. разгъната площ щял да има двайсетина лева консумация на ел. енергия, а за 2023-та г. е заложена минимална заплата от… 610 лв. „Който го е писал това, да си скъса дипломата“, призова съветникът Красин Каракоцев.

По време на заседанието думата поиска и гражданинът Иван Русков. Той също се изказа против изграждането на обекта и обобщи, че това е и мнение на болшинството съветници, с които е разговарял. Според него в този район без обезпечение с паркиране за хилядите посетители на конгресния център ще се получи напрежение и образуване на тапи. В крайна сметка бе прието предложението на местният парламентарист Елена Чамуркова въпросът да бъде гледан едва след като от кметството предоставят подробна количествено-стойностна сметка за обекта, което трябва да стане на извънредна сесия.

Мариян Кенаров – БСП: „Нямаме нужда от този център, ще заприличаме на площада в Скопие с нацвъкани безразборно сгради“

„Категорично нямаме нужда от подобен конгресен център. Такъв в момента се прави на мястото на бившето СБА с инвестиция от 25 млн. и съответните зали и подземни паркинги. Трябва да мислим и за издръжката на подобно нещо – освен за връщането на заемите. С подобна сграда новият ни център ще заприлича на този на Скопие – символ на кича, с нацвъкани бутафории.“

Стоян Витанов – БСП: „Хората оприличават конгресния център на НЛО, фургон или бункер“

„Мнението на хората е , че това нещо прилича на НЛО, фургон или бункер. Каквато и знаменитост да е арх. Нарди, това, което е направил за Търново, е неуместно. Освен това себестойността на квадратен метър на подземно паркомясто е над 1000 евро. Даже арх. Драгомир Йосифов от групата на ГЕРБ се въздържа за проекта, а той е експертен и разбира. Това не е случайно.“

Евгени Коев – ВМРО: „Това „нещо“ няма да се вписва в средата, даже да е златна статуя – в калта няма да стои добре“

„Даже златна статуетка да сложим в кал – няма да стои добре. Това „нещо“ по никакъв начин не се вписва в характерната среда на района, която е обект на дългогодишно градоустройствено решение. Въпреки че проектът е на именит архитект, имам огромни резерви към него. Съвсем други са те и към целесъобразността за подобен конгресен център. Времената са такива, че всичко се прави онлайн и така се пестят средства. В миналото наблягахме на конгреси и симпозиуми.“

Нейко Генчев – ГЕРБ: „Боли ме, защото Велико Търново е смятан за най-еснафския град“

„Бъдещето никой не може да го спре. Този проект е бъдещето на Велико Търново, а не еманацията на кича – Калояновата крепост. Навремето Стамболовият мост е бил наричан „мост към нищото“, но впоследствие се оказва, че той е мостът към бъдещето. Наричат ни най-еснафския град и ме боли за това. Трябва да си променим мисленето, защото, ограничавайки се сами до материалното, за нас няма да има значение от коя страна на обора сме“.

Инж. д-р Даниел Панов – кмет на община В. Търново: „Подобен конгресен център има само в София и в Албена“

„На обявения от Община В. Търново международен конкурс имаше 66 проекта на архитекти от 15 държави. Експертите оцениха този. Категоричното ми мнение е, че терените в тази част на града не трябва да се продават, а да се отдават на инвеститори с отстъпено право на строеж и те да обезщетяват общината. Така оставаме собственици и гарантираме какво ще се построи. Кредитът, който искаме, е с 3 години гратисен период, след които ще почнем да връщаме по 720 хил. лв. на година. Темата е щекотлива и удобна за извличане на политически дивиденти, както и става. Плановете за района са правени в предишния мандат на д-р Румен Рашев. За Велико Търново има редица примери с негативни реакции за знакови сгради преди построяването им, но в последствие те се превръщат в символи, какъвто е и Стамболовият мост“.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 thoughts on “Стопираха изграждането на конгресен център с 5 хил. места със заем от 6 милиона

 • 26.08.2021 в 15:05
  Permalink

  Фургон си е. Явно не разбираме от модернизъм. Накрая архитектът да не излезе, че е изгонен отнякъде, а тук се възхищаваме като чуем от каква националност е.

  Отговор
 • 26.08.2021 в 17:07
  Permalink

  Не ни трябва това „нещо“. Не се вързва с търновската атмосфера. Не стои болярско.

  Отговор
 • 26.08.2021 в 18:42
  Permalink

  За Кого е таз глупост. Или и Това да стане, НЛО на Бузлуджа..Вместо нещо полезно, на обществото..? Прост народ =слабо управление и обратното…

  Отговор
 • 26.08.2021 в 19:49
  Permalink

  Най-после една добра новина! Най-после мислещи глави! Ура!

  Отговор
 • 27.08.2021 в 22:46
  Permalink

  Колкото Старата поща се е превърнала в „символ“, толкова и тази ще бъде.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *