В Сухиндол се стягат за гроздобер, очакват добиви от 800 кг на декар

Качеството на гроздето е по-добро от предходните години

 

В първата десетдневка на септември се очаква да започне гроздоберът в лозовите масиви на „Ловико Сухиндол“. За първа година ще се бере от новите 350 декара лозя на винарната, предимно гъмза и нови бели сортове. Все пак от там добивът ще е в малки количества, защото са на трета година, уточнява за в. „Борба“ технологът Станимир Стоянов. Той очаква качеството на гроздето да е по-добро в сравнение с предходните сушави години, защото тази година имаше достатъчно влага. Надява се и добивът да е по-висок, средно към 800 кг от декар. Технологът не очаква свръхдобиви, пък и не това е стремежът, защото голямото количество влияе отрицателно на качеството.

Около 2000 декара са старите лозя на винарната, засадени с шардоне, каберне совиньон, мерло, гъмза и мускат отонел. Не се предвижда в близко бъдеще да се увеличават лозовите масиви.

Гроздоберът за „Ловико Сухиндол“ се очертава спокоен по отношение на суровината, но не и на персонала. Трудът е ръчен, защото теренът не позволява навлизането на техника. „Има хора, които традиционно ни помагат при гроздобера, и ще разчитаме и тази година на тях. Но като цяло няма желаещи да работят по лозята, както и такива, които да искат да се научат. Персоналът е най-големият проблем на всички производители“, каза Станимир Стоянов.

Ново вино могат да се пробват да създадат, ако някой сорт ги изненада с много добро качество. Но не са го поставили за цел, защото тази година не е годината на експериментите предвид пандемията и трудностите на пазара, сподели технологът.

Ана Райковска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *