Водещи новиниОбщество

Вандали пръскат със спрей и стрелят по камерите за контрол на скоростта във Великотърновска област

21 887 фиша за бързо каране по пътищата на региона са издадени от началото на годината

Недобросъвестни граждани умишлено извършват посегателства върху стационарните камери за контрол на скоростния режим по пътищата във Великотърновска област. Вандали пръскат със спрей стъклата на устройствата, за да не могат да заснемат нарушители. Това споделиха служители от отдел “Охранителна полиция” на ОДМВР във Велико Търново.

Заради това се налага блюстителите на реда редовно да проверяват изправността на камерите и да почистват стъклата с разредител. Паметливи шофьори припомнят, че хулигани бяха дръзнали дори да стрелят по камерата, която следи за джигити в участъка с висока концентрация на катастрофи по главния път София – Варна на разклона за лясковското село Джулюница. Уредът временно беше изваден от строя, но в момента работи.

От известно време камерата край с. Момин сбор не може да засича любители на високите скорости, защото е в техническа неизправност. Скоро обаче ще бъде ремонтирана. Преди дни граждани алармирали, че скоростната камера е силно наклонена. Вероятно е била блъсната по невнимание от преминаващ камион, но вече е изправена и предстои да заработи.

“На територията на региона има 3 стационарни камери, една преносима и 7 мобилни, които са инсталирани в патрулки”, информират от Областната дирекция на полицията в старата столица.

За периода от 1 януари до 25 август тази година са издадени общо 21 887 фиша за превишена скорост по пътищата на областта, сочи статистиката. Засечени са трима рекордьори, като двамата са летели с автомобилите си по трасетата на община Свищов. Единият от тях е карал със 135 км/час при ограничение от 60 км, а вторият – със 157 км/час при допустими 90 км. В района на Велико Търново е заснет и автомобил, чийто водач е натискал газта и се е движил със 137 км/час при разрешени 60 км.
“Във Великотърновска област се осъществява ежедневен контрол с техническите средства за спазване на Закона за движение по пътищата. Устройствата се натоварват максимално както през деня, така и нощем”, увериха от отдел “Охранителна полиция”.

Веселина АНГЕЛОВА

7 thoughts on “Вандали пръскат със спрей и стрелят по камерите за контрол на скоростта във Великотърновска област

 • Не са проблем стационарните камери. Те са единствените, които подпомагат безопасността на движението по пътищата. Проблем са подвижните камери и хората, които се крият с тях в храстите. Те не създават безопасна среда за движение, а целят единствено заснемане на нарушители. Дори застрашават двиижещите се автомобили, след като някой ги забележи в последния момент и реши рязко да намаля скоростта си. Но нали трябва да се събират пари в хазната…

  Отговор
  • Дайте един случай в който подвижна камера е причина за ПТП,че не се сещам някъде да съм прочел?!?Щото така човек само за да се намира на приказка и да говори пълни глупости е много некоректно.Аз ако имам властта ще сложа камера на всяко място което позволява да не спазваш ограничението с много над разрешеното.

   Отговор
   • А ти мислиш ли, че някой ще ти напише, че дадена катастрофа е станала заради тях? Доста наивно е, ако го мислиш.Ако не си забелязал ще ти кажа, че 90% от катастрофите у нас са следствие на „несъобразена скорост“, каквото и да значи това. Органите си измиват ръцете с този израз и всичко е както трябва. Докато този израз не се премахне и не започнат да си гледат работата, както трябва няма да се оправят нещата. А да ти казвам ли на колко места знаците умишлено са поставени, за да бъдат хранилка за рекетьорите в униформа. Да ти казвам ли как застават преди знака за населено място и преди да си го преминал те засичат и после ти казват, че си карал с превишена скорост в населеното място, ама не можеш да докажеш, че не са те засекли преди знака, нали. Да ти обяснявам ли за хилядите още номера, които правят, за да си пълнят джобовете, вместо да се грижат за безопасността.

 • Апелирам към всички от които зависи,да се сложи камера на бул.България на отсечката след Петрол до светофара за Метро.През целия ден и особено вечер при ограничение 40 се кара с над 100.Няма да мине много време когато някой пешеходец ще загуби живота си от такова безрасъдно шофиране.Може да преброите малоумните,като се сложи камера след подлеза до спирката.

  Отговор
  • Прав си Иван Асене, но като цяло нашият град страда от липса на видеонаблюдение. Мястото, което си описал е само едно от много. Нито има жива сила, която да следи за реда, нито видеонаблюдение, с което да се заснемат нарушители и нарушения от най-различно естество. Всичко се движи по инерция и се надяваме на Божията милост.

   Отговор
 • Иван Асене, съгласен съм за камерата пред НВУ. Само че там ограничението е 50, а не 40 км. Там специално може да бъде и 60. Но без гонки! А за това кой пръска камерите – ами КАТ да се регистрира във Фейсбук – групата “I see You КАТ В.Търново” и ще видят хубостниците!

  Отговор
 • Слагайте камери там, където има най-много ПТП!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *