Кварталната библиотекарка Звезда Иванова и нейната усмивка са две от причините все по-често читателите от кв. „Бузлуджа“ да търсят хубавата книга

Това е история за обикновения човек сред нас, заслужил обичта на хората с отношението си към тях и към своята работа

 

 

Заобиколена от книги, 38-годишната Звезда Иванова се чувства най-щастлива именно в такава обстановка. Всички четящи хора – и малки, и големи, в кв. „Бузлуджа“ знаят за усмихнатата квартална библиотекарка. Точно тази заразителна усмивка печели сърцата на прекрачилите прага на филиала, които през последната година се увеличиха значително – дали заради Звезда, дали заради пандемията, която остави много хора вкъщи. По-важното е, че нейната сърдечност и толерантност не са престорени, просто си е такава. Това е история за обикновения човек сред нас, заслужил обичта на околните заради отношението си към тях и към своята работа.

Целият живот на Звезда Иванова е свързан с Велико Търново. Родена, учила и създала семейство в този град, след години тя отново се вижда в библиотеката, защото обича много професията си. Първо мечтала да стане детска учителка, но след като завършва Хуманитарна гимназия с профил „История“, я приемат „Библиотечно-информационни дейности“ във Великотърновския университет. Решила, че трябва да опита, макар в началото не била убедена, че точно това ще е нейната професия за в бъдеще. „С времето осъзнах, че работата е чудесна и много интересна, а работното време и хубавият колектив ме убедиха, че не съм сбъркала. Не съжалявам за избора си“, споделя Звезда. Така остава свързана с книгите, а от 4 години работи в РБ „П. Р. Славейков“. В университетски град като Велико Търново никак не било лесно да започне там, затова й се наложило да се пребори с голяма конкуренция, когато кандидатствала. За което й завиждат всички състуденти от групата, които не успели да си намерят работа по специалността. Признава, че все пак някои от тях учили заради дипломата и не се виждали като библиотекари.

Работата на библиотекаря не е само посрещане на читатели, а и обработка на книги, подреждане на фонда, който, със задоволство отбелязва библиотекарката, става все по-голям. За много хора може би тази работа е еднообразна, но на Звезда още не й е доскучало. Пък и щом човек има желание да се усъвършенства, нещата се получават, а удовлетворението е голямо, отбелязва тя. Обича работата с хората и вече може да познае кои са истинските любители на книгата и четенето, които влизат в кварталната библиотека. „Личат си, когато се разговориш с тях, и то по най-различни теми. Покрай пандемията и многото свободно време читателите не само се увеличиха, но и започнаха да четат повече. И младите читатели са по-голям брой“, е наблюдението на Звезда.

Познавайки хората от „Пишмана”, защото живее в този квартал, тя не спира да ги агитира да се запишат в библиотеката и има доста голям успех, особено сред хората, които преди са си купували книги, но финансовото им състояние сега не им позволява да го правят толкова редовно.

За човек, който постоянно работи с книги, хобито, което запълва свободното й време, а именно – да чете, е малко изненадващо. Обяснението – докато е в библиотеката не й остава време, а това е най-любимото й занимание. Димитър Талев е авторът, който поставя на първо място в класацията си.

След години Звезда Иванова се вижда все така в библиотеката, с много повече знания и амбиции.

 

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *