Проектът за голям обществен паркинг в Арбанаси е върнат за преразглеждане след 5-годишни съгласувателни процедури

Експертният съвет по устройство на територията иска от НИНКН актуално становище дали мястото се намира в защитената зона, или не

 

 

Въпреки продължителните съгласувателни процедури и очакването проектът за изграждане на голям паркинг край Арбанаси да бъде одобрен, експертният съвет го върна за преразглеждане. Както наскоро „Борба“ писа, край селото е плануван 6,5 дка обществен паркинг в близост до конната база и парк „Лакото“. Инвеститорът Иван Георгиев стартира проекта си още през 2015-а, но последваха продължителни съгласувателни процедури с държавата и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Противоречиви са становищата на Инситута, който веднъж дава зелена светлина, а след това променя решението си. Стига се и до обжалване във Върховния административен съд, който излиза с решение Общината да разгледа и да реши какво да прави.

На срещата на експертния съвет в сряда проектантът на устройствения план за паркинга – арх. Пламен Цанев, се срещна с представителите на съвета, но не успя да получи конкретни отговори дали ще се приеме или не инвестиционният план. Експертите искат да бъде допълнен проектът според изискванията на Общински съвет, както и да се даде ново актуално становище на НИНКН възможно ли е да бъде изграден паркинг и намира ли се той в защитена зона, или не. Всичките съгласувателни процедури и лутания се проточиха пет години, а сега са напът на се повторят.

„Един от големите проблеми на Велико Търново и Арбанаси са местата за спиране и паркиране. Хората имат нужда от паркинг, но това е архитектурно- музеен резерват и е недопустимо всеки да паркира, където му падне. Трябва да има изграден паркинг в покрайнините на комплекса. Така е в цял свят, само при нас всеки си прави каквото иска. Не може да се вземе решение толкова години за този паркинг, а може да се паркира навсякъде – кой където намери. Годишно тук минават хиляди автобуси с туристи. Осигуряването на места за паркиране е належащо, за да се запази архитектурното ни наследство“, коментира пред експертите арх. Пламен Цанев.

Според архитекта трябва да се въведе ред и да се вземат адекватни решения. „Вече толкова години топката се прехвърля между Министерство на културата и Общината, ще се стигне до съдебните зали отново. Аз ще изпълня допълнителните изисквания и ще представя отново проекта. Надявам се този път да имаме конкретен отговор и да се пристъпи към изпълнението му“, каза още той.

 

Дияна Ганева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *