Нови модели смартфони и смартчасовници могат да влияят на пейсмейкъри и дефибрилатори

Нови изследвания потвърждават препоръките на американския регулатор към пациентите с имплатирани медицински устройства да държат мобилните телефони и смартчасовници най-малко на петнадесет сантиметра от тялото си, съобщи електронното издание „Медикъл Експрес“.
След съобщенията за влияние на електронните устройства върху имплантите, изследователи от Центъра за устройства за радиологично здраве в САЩ проучиха връзката и публикуваха резултатите в специализираното издание „Харт Ритъм“ на дружеството „Сърдечен ритъм“, дружеството по сърдечна електрофизиология и дружеството по педиатрична и конгенитална електрофизиология в САЩ.
„Направихме преглед на публикациите, описващи вероятността някои по-нови модели смартфони, смартчасовници и други електронни продукти с висока сила на магнитното поле временно да засягат нормалното функциониране на имплантирани медицински устройства като пейсмейкъри и дефибрилатори. Въз основа на прегледа решихме да извършим собствени измервания за потвърждение и подходящи препоръки за пациенти и потребители“, каза ръководителят на изследването Сет Сейдман.
Той и колегите му са тествали магнитните полета на всички модели iPhone 12 и смартчасовници Apple Watch 6 на различни разстояния от имплантираните медицински устройства. Изследователите са установили, че при всички телефони и часовници от тези серии статичното магнитно поле е доста над 10 G при близко разстояние, което е достатъчно, за да повлияе на работата на медицинските устройства. При разстояние от и над 15 сантиметра обаче устройствата не се повлияват.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *