С 8,3 млн. лв. 3500 семейства от Г. Оряховица заменят печките на дърва и въглища

СЛЕД ДЪЛГА СЪДЕБНА САГА ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ПОЛУЧИ ПОКАНА ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В ПРОГРАМАТА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ на атмосферния въздух, финансирана от ОП „Околна среда”. Местната администрация в железничарския град е приветствана от Управляващия орган и дори съществува опцията да получи по-голяма субсидия заради неправомерното й отстраняване от първоначалното кандидатстване. Сумата, която ще бъде преведена за борба с фините прахови частици в Горна Оряховица ще набъбне с около 1,5 млн. лв. и може да надхвърли 8,3 млн. лв.

Горна Оряховица е един от най-замърсените с ФПЧ (фини прахови частици) градове, но с парите по програмата старите печки на дърва и въглища ще могат да се заменят безплатно с уреди на газ, пелети или климатици, което ще има дълготраен екологичен ефект, смята кметът инж. Добромир Добрев.

Топката вече е в полето на Общинска администрация, която трябва да уточни всички детайли около кандидатстването на домакинствата, които искат да подменят отоплението си с екологично. От кметството ще разполагат с 12 месеца за физическата реализация на проекта и 5 месеца за документалното му приключване. Това трябва да се случи до май 2022 г.

С отпуснатите средства се цели колкото се може повече от старите отоплителни уреди на твърдо гориво в Горна Оряховица да останат в миналото. Предвидена е устойчивост на проекта, гарантирана с клаузи в договорите, с които включилите се нямат право да се връщат към печките на дърва и въглища в рамките на 5 години.

Субсидията ще позволи на около 3500 домакинства да се възползват от програмата.

До поканата се стигна, след като Върховният административен съд постанови, че община Горна Оряховица не е била сред одобрените кандидати заради техническа грешка.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *