Фронтовакът дядо Драган Златев от Сливовица навърши 102 години

12 са ветераните от войната във Великотърновска област

 

102 ГОДИНИ НАВЪРШИ В НАЧАЛОТО НА СЕДМИЦАТА ВЕТЕРАНЪТ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ДРАГАН ЗЛАТЕВ ОТ СЛИВОВИЦА, община Златарица. Официални гости за празника му бяха зам.-кметът на общината Денчо Тодоров, кап. Деян Димитров от Военно окръжие – В. Търново, и председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България Атанас Величков.

Дядо Драган е роден на 30.08.1919 г. Израснал е в работническо семейство, разказаха неговите близки. До 1940 г. живее и се труди в родната си Сливовица. През 1940-а влиза в редовете на Българската армия като редови войник в Софийска област. През Втората световна война е разпределен в Македония. Участва в битките при град Кочани.

През 1943 г. е ранен, след което напуска армията. Започва работа в София като градинар след приключване на войната. После постъпва във фабрика за тухли. След 1960 година се завръща в родната Сливовица. Работи в местното ТКЗС като дояч в кравеферма. Работи и в село Джулюница, където се пенсионира. В момента дъщерята полага ежедневни грижи за ветерана. Драган Златев е награден от МО с юбилейни медали за 60-, 65-, 70- и 75-годишнината от победата над хитлерофашизма. За 70-годишнината има грамота N 662 от Министерството на отбраната в София и от Областния съвет на ветераните от войните в област Велико Търново.

По информация от Областният съвет на СВВБ – В. Търново, към 20.08.2021 г. всички останали живи ветерани в областта са 12, като още двама са сменили адресите си и не живеят във Великотърновска област. Трима са починалите от началото на 2021 г. В СВВБ – В. Търново, членуват общо 129, от които 117 са потомци и съмишленици.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *