Коронавирусът уби 10 души за денонощие във Великотърновска област

Инфекцията влезе в още две детски градини и в дом за хора с увреждания

 

УВЕЛИЧАВАТ СЕ ЖЕРТВИТЕ НА COVID-19 В РЕГИОНА. Броят на починалите за денонощие достигна същото ниво като в най-мрачните моменти на есенната вълна на заразата от 2020 г. Във вторник инфекцията е отнела живота на 10 души за 24 часа. Издъхнали са пет жени – на 47, 67, 72, 78 и 85 г., и петима мъже, съответно на 52, 58, 71, 72 и 78 г. Така цифрата на починалите в областта скочи на 733.

Заболеваемостта продължава да расте и стойността й за изминалите 14 дни достигна 416,16 на 100 000 души.

Заразата разболява педагогически персонал от детските градини „Иванка Ботева“ във Велико Търново и „Ален мак“ в Горна Оряховица. Контактните са поставени под 10-дневна карантина, а в забавачките текат почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и общи части.

По повод на постъпила информация от управителя на Дом за пълнолетни лица с физически увреждания в село Горски Горен Тръмбеш относно потребители с оплаквания от повишена температура и кашлица екип на Регионалната здравна инспекция е отишъл на място, за да изследва с бързи антигенни тестове всички в институцията. От проведената диагностика на 43 лица от потребителите и 13 от персонала ПРИ 9 ЛИЦА ОТ ДОМУВАЩИТЕ И ПРИ ЕДИН ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ СА УСТАНОВЕНИ ПОЛОЖИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ на антигенните тестове.

В социалното заведение са предприети противоепидемични мерки за ограничаване на заразата, определени са и служители, които да продължат да изпълняват задълженията си, свързани с грижите за потребителите.

В болници са настанени общо 203-ма пациенти, най-много са тези в общините Велико Търново и Горна Оряховица, съответно 53 и 45 лица.

По данни на Единния информационен портал във Велико Търново са поставени общо 59 987 дози ваксини, а със завършен имунизационен цикъл са 30 705 лица.

ИЗВЪРШЕНИТЕ ПРОВЕРКИ ЗА СПАЗВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В ОБЛАСТТА ЗА ПЕРИОДА 23 – 30 АВГУСТ СА 533. 103 от инспекциите са направени при съвместните усилия на няколко ведомства. Представители на РЗИ, Агенцията по безопасност на храните, полицията и общинските администрации са съблюдавали за прилагането на разпоредените ограничения в местни плувни басейни, места за настаняване, ученически лагери, фитнеси и игрални зали, козметични и фризьорски салони, аптеки, болници, ресторанти, търговски обекти, нощни заведения и т.н. Издадени са 3 предписания за отстраняване на допуснати нарушения в обекти с обществено предназначение. Няма санкционирани.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *