Водещи новиниЗдраве

Пандемията вдъхновила д-р Александър Латев да започне да усвоява дефицитната специалност пулмология

Младият лекар ежедневно работи с болни от Covid-19 във великотърновската болница

 

КОРОНАВИРУСЪТ ПРЕВЗЕЛ СВЕТА ТОЧНО КОГАТО Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЛАТЕВ ОТ ПАВЛИКЕНИ БИЛ В КРАЯ НА ОБУЧЕНИЕТО СИ ПО МЕДИЦИНА. Непознатата до онзи момент болест, която поразява дихателната система, събудила любопитството и амбицията му да специализира пулмология. Това медицинско направление от години страда от дефицит на кадри, а нуждата от респираторни лекари става все по-голяма. Вече 8 месеца младият медик практикува най-хуманната професия и ежедневно се сблъсква със случаи на Covid-19. Планира след време да вземе и втора специалност – „Обща медицина“, тръгвайки по пътя на баща си д-р Пламен Латев, който през 2005 г. бе удостоен с наградата „Семеен лекар на годината“.

Александър е на 28 години, завършил е медицина в Плевен, а в шести курс на следването си станал доброволец в Спешното отделение в града. Разказва, че да облече бялата манта, не му било детска мечта и дори преди да учи за лекар, бил записал да учи висше образование по икономика. Сметките обаче му се сторили твърде скучна материя и решил да тръгне по нов път. Вдъхновен от баща си, избрал да бъде полезен на обществото и да прави нещо, което му носи голямо вътрешно удовлетворение.

 

СЛЕД КАТО ЗАВЪРШВА МЕДИЦИНА, ЗАПОЧВА РАБОТА В ПАВЛИКЕНСКАТА БОЛНИЦА, КЪДЕТО ИМАЛ НЯКОЛКО ДЕЖУРСТВА В COVID ОТДЕЛЕНИЕ

 

„Пандемията ме мотивира да започна специализация по пулмология, а мястото е финансирано от държавата, защото това е дефицитна специалност. Болницата в родния ми град има нужда от специалист по респираторни болести, а обучението ми се провежда в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. След като завърша специализация, трябва да се върна да практикувам в павликенската болница. Започнах обучението си през януари 2021 г. Работата ми харесва, дори много повече от това, което очаквах. Областната лечебница има доста възможности откъм апаратура, колегите са добре подготвени и отношението към младите лекари е много добро. Усвоявам дисциплината под ръководството на д-р Цветан Дряновски“, разказва д-р Латев.

УСПОРЕДНО С РАБОТАТА МУ В ПЪРВО ВЪТРЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ ПАВЛИКЕНЧАНИНЪТ ДАВА ДЕЖУРСТВА И В СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ ВЕЧЕ 6 МЕСЕЦА. Казва, че няма да забрави първата си смяна там, защото била белязана с оказването на помощ на дете, пострадало при автомобилна катастрофа. Било стресиращо и шокиращо, но с времето свикнал да бъде хладнокръвен и спокоен без значение от ситуацията.

„Всеки път на дежурство в Спешно отделение има пациенти с коронавирус. Преди две седмици обаче инфектираните бяха по-малко, сега има огромен ръст на заразените. Предимно се оплакват от висока температура, главоболие, кашлица, а загубата на обоняние вече не се среща толкова често“, посочи той.

Споделя, че се чувства спокоен за себе си, защото е ваксиниран, и вярва, че ако повече хора се имунизират, четвъртата Covid вълна ще премине по-леко. Младият медик е убеден, че трябва да има противоепидемични мерки, но налагането им е безсмислено, ако не се спазват от населението.

„Носенето на предпазни маски и дистанцията могат да спасят животи. Не е нещо кой знае колко трудно, но ефектът е голям. Трябва да се прояви отговорност и самосъзнание“, призовава д-р Латев.

Специализантът е категоричен, че вижда бъдещето си в България и за него емиграцията не е вариант. Чувства като дълг това да лекува сънародниците си и никакви финансови стимули не могат да го накарат да практикува в друга държава.

„ИМАХ ШАНСА ДА ПОЖИВЕЯ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ В БРАЗИЛИЯ, КЪДЕТО БЯХ НА ОБМЕН ПО ВРЕМЕ НА СЛЕДВАНЕТО МИ. Там работих в лаборатория, в която основата дейност бе свързана с правенето на различни изследвания, сред които PCR. Това се случи точно преди да се разрази пандемията. Занимавахме се с диагностициране на жълта треска, която е разпространена в тези територии, и дори се ваксинирах срещу нея“, разказа 28-годишният мъж.

Д-р Латев използва свободното си време и за да трупа опит в сферата на баща си. Ходи да му помага в практиката в Павликени, където се запознава нагледно с работата на общопрактикуващия лекар. Идеята му е, след като вземе специалност по пулмология и се върне да работи в болницата в родния си град, да усвои и обща медицина, за да стане джипи. Мотивира желанието си с факта, че семейните лекари също са на изчезване и хората от малките населени места не бива да бъдат лишавани от доктор.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *