Рекордна заболеваемост от Covid-19 регистрираха във Великотърновска област

 

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ДОСТИГНА 14-ДНЕВНА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ КОРОНАВИРУС, ВЪЗЛИЗАЩА НА 399 НА 100 000 ДУШИ. Това е рекордно ниво за всички изминали Covid вълни, които удариха региона. Ситуацията се влошава, а управляващите опитват да овладеят заразата чрез отменянето на всички събития, предполагащи струпване на много хора. Мярката е приложена в 9 от 10-те общини.

Експертите са категорични, че причина за заразяването е върлуващият индийски щам, който си проправя път към хората заради неспазване на противоепидемичните ограничения и неваксинирането. Последното изследване на Националния център по заразни и паразитни болести потвърждава, че взетите и секвенирани четири проби от региона са на лица, борещи се с делта варианта на инфекцията.

91 процента от болничните легла в областта вече са заети. Хоспитализирани са 217 лица, а недостигът на медици, които да дежурят в Covid отделенията, продължава да внася смут в клиниките.

В домашни условия се лекуват 758 души, а под карантина са 1246. Заради увеличението на случаите главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев е изпратил писмо с препоръки до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, касаещи затягане на рестрикциите на национално ниво. В него са залегнали предложенията за преустановяване на работа на фитнеси, галерии, музеи, нощни заведения и т.н. или алтернативен вариант за дейност – използваемост до 50 процента от капацитета при 100 процента ваксиниране на персонала и посетителите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *