В разгара на пандемията се прави фермерски пазар, за да се отчете проект за 570 хил. евро

Къщичките вече са сглобени във великотърновския парк „Марно поле“

 

На 4 и 5 септември в парк „Марно поле“ ще се проведе базар по трансграничния проект FairDeal – платформа за маркетинг на занаятчийски продукти от двете страни на Дунав, на стойност 570 хил. евро. Над 30 къщички за майсторите занаятчии, специално направени с пари от проекта, вече са поставени в очакване на събитието. Засега базарът е в календара на Община Велико Търново заради по-свободния режим за събития, но екипът организатори е в готовност да го отмени, ако здравната криза се затегне, научи в. „Борба“. Всъщност този базар трябваше да се проведе през миналото лято, но беше отменен заради новия тогава коронавирус. Той обаче е задължителен, за да се отчете проектът за приключил.

Община Велико Търново е инициатор и водеща страна по проекта FairDeal (2017 – 2020 г.), финансиран по програма INTERREG V-A България – Румъния 2014 – 2020. Общият бюджет е около 570 000 евро, а за нашата община средствата са 350 000 евро. Започнал с амбицията да обединили голям брой производители и продукти от България и Румъния и да насърчи културния обмен между тях, въпреки голямата гласност и реклама проектът така и не можа да получи достатъчна популярност. Хубаво е, че поне Управляващият орган го сочи за пример и го е отчел като добра практика.

На базара през 2019 г. все пак участваха занаятчии и земеделски производители от съседната страна, но тази година те ще са само местни от областта. Техният брой засега е 32, защото 8 от първоначално записалите се са се отказали. Румънците ще отсъстват заради постоянно променящата се обстановка около пандемията. На базара в парк „Марно поле“ великотърновци ще могат да разгледат и си купят произведени изделия от част от майсторите в Самоводската чаршия и НПО „Седянка“. Ще участват дърворезбари, ножари, производители на кожени изделия и др.

След като проектът приключи, има 5 години период на устойчивост и част от дейностите, които го представят и промотират, трябва да бъдат проведени. Така Община Велико Търново, както и всеки от партньорите, се задължава да проведе поне едно събитие годишно, като средствата обаче ще са изцяло за негова сметка.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

One thought on “В разгара на пандемията се прави фермерски пазар, за да се отчете проект за 570 хил. евро

  • 31.08.2021 в 14:36
    Permalink

    Иначе в държавата масово се отменят публични прояви…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *