Вълна от недоволство след затварянето на джулюнския пазар

 

ЗАТВАРЯНЕТО НА ТРАДИЦИОННИЯ НЕДЕЛЕН ПАЗАР В ДЖУЛЮНИЦА ПРОТИВОПОСТАВИ ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В СЕЛОТО И КМЕТИЦАТА НА ОБЩИНА ЛЯСКОВЕЦ Д-Р ИВЕЛИНА ГЕЦОВА. Фермерите не са съгласни с преустановяването на тържището и настояват то да продължи да функционира по реда, по който действат всички останали събития на открито, спазвайки определените противоепидемични мерки. Мотивите им са, че невъзможността да търгуват в момента обрича на нереализация стоката им.

Забраната на пазара дойде след решение на Кризисния щаб за борба с коронавируса и последвала заповед на кметицата на общината д-р Ивелина Гецова в края на миналата седмица. До това се стигна след отчетения ръст на заболели и усложняващата се епидемична обстановка в общината, а пазарът бе спрян до края на ноември.

„Миналата неделя три патрулки и аз не смогнахме да осигурим спазването на правилата за провеждане на тържището. Беше невъзможно нито да създадем еднопосочно движение за посетителите, нито да предотвратим струпването на хора. На пазара имаше около 3000 души“, коментира кметът на Джулюница Мариан Точев.

Той заяви, че застава зад решението на градоначалничката на Лясковец за затварянето на борсата. Подчерта, че тази мярка има за цел да запази здравето и живота на хората в малкото населено място.

„Идват хора от различни краища на страната. Пазаруват и после си заминават, но заразата остава тук. По-добре да има недоволство сред местните, отколкото заболели“, допълва Точев.

Съвсем различна обаче е позицията на общинския съветник Тодор Тодоров, който призова кметицата да коригира забраната за провеждане на пазара. Той й отправи ултиматум – или дава зелена светлина на тържището, или ще инициира извънредна сесия на местния парламент.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: архив

3 thoughts on “Вълна от недоволство след затварянето на джулюнския пазар

 • 31.08.2021 в 12:43
  Permalink

  На някой пречи да си продават вносните домати и чушки, които са заляли всяка сергия. Всичко е въпрос на интереси. И без това народа си дава парите само за храна, която е по скъпа от чужбина.
  Кой добродетел го прави….

  Отговор
 • 31.08.2021 в 14:22
  Permalink

  „от различни краища на страната“ – едва ли са по-далече от 50км.

  Отговор
 • 02.09.2021 в 11:25
  Permalink

  Обявявам се за отмяна на забраната за провеждане на базара в Джулюница. Какви са ми мотивите? Последно време съм го посещавал и останах изключително впечатлен. Там можеш да си купиш, или продадеш различни потребни, или не потребни неща. Цената на някои селско стопански продукти е определено по изгодна за клиентите. Видях на много места хора от селото застанали пред къщите си и продават от произведената продукция и си докарват доходи. Базара се явява ед но средище за запознанства, задоволяване на антикварните страсти с различни предмети, както и предлагане на такива. Скари с вкусни месни деликатеси опушват въздуха и се получава една изключително приятна обстановка, хората пият по бира, хапнат на дървени въглища нещо и са изключително доволни. Колко са радостите за народа, че да му се отнеме тази ? А сега другата страна на монетата. Наблюденията показват, че определено не се спазват противо епидемологичните мерки от страна на посетителите на базара, както и от продавачите. В случая въпроса беше решен по Сталински, „Няма човек, няма проблем“, но аз вярвам, че има и други решения. Например събиране на такса от продавачите в размер на 2 лева. С тази такса да се заплаща на служители, които да контролират спазването на указаните мерки в национален мащаб. Отстояване на разстояние, търговец от търговец на 1.5 метра и постоянно носене на защитни маски. Преустановяване на хранителни дейности поради невъзможност да се спазят мерките за защита. Да се продават хранителни продукти само опаковани предварително. Да се следи за спазване за не натрупване на места на много хора. Например 4 човека биха се справили с установяване на реда и спазване на мерките с любезното съдействие на органите на МВР. Госпожо Гецова, ако можете върнете радостта на хората, в посведно време особенно тези, които са на базара не са от най щастливите. Продавачите ходят по Европа чистят къщи, прибират това , онова и се връщат за да си изкарат някой лев. Те не са имали възможността да станат лекари , съдии, военни или други професионалисти по една или друга причина. Те нямат постоянна заплата на държавни чиновници, уверявам ви ,че не са виновни за състоянието в което са и са принудени да се прехранват. Споделеното е едно мое лично мнение позовано на познанията ми по народопсихология, а и наученото през годините. Ако искате да върнете щастието и препитанието на тези хора помислете над думите ми! С уважение Й Попов.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *