Дадоха 10 хил. лева за спешен ремонт на подпорната стена на училището в Самоводене

Започна спешният ремонт на подпорната стена на училището в Самоводене, която застрашаваше живота на жителите на великотърновското село. Тя бе напукана и наклонена към тротоара на улицата, по която минават мнозина. От ръководството на школото многократно са сигнализирали Министерство на образованието и науката. А от РЗИ – В. Търново, са отправили предписание за въстановяване. Теренът ще бъде изравнен и затревен, като временно ще бъдат поставени мобилни ограждения, за да може да бъде разрешено на училището да започне учебната година. Стойноста на ремонта се покрива от Общината и е на стойност към момента 10 хил. лева. Кандидаствано е два пъти с проект пред комисията по бедствия и аварии, но все още не е получено одобрение. 110 хил. лева ще струва реализацията на пълния проект, но все още се търсят пари за това. „Подпорната стена криеше опастност както за децата, така и за местните. Години наред не се предприемаха мерки по отстраняване на проблема, благодаря на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, че се намери финансиране и решение“, разказа директорът на училището Йордан Джартов.

„Ние нямаме средствата и правомощията за този ремонт, през годините съм отправял предложение към ведомствената комисия, но не бяхме одобрени. Имаше други обекти, при които ремонтът е бил спешен. Аз съм издал заповеди, предписания и сме въвели вътрешен ред за безопасност. Проблемът бе сериозен и застрашаваше живота на хората, които се движат по улицата. Сега стената ще бъде ремонтирана и изравнена, а впоследствие ще се изгради ограда и ще бъде облагородено със зеленина“, разказа още Джартов. Очакванията са преди началото на учебната година да се приключи с грубите строителни работи и да останат минимални неща за довършване.

Учебното заведение е общинско и в него в момента се обучават около 30 деца от Самоводене, както и от селата Русаля и Хотница. Педагогическият екип е от 9 души.

Дияна ГАНЕВА

Сн. Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *