Големи комплекси в центъра на Велико Търново пустеят от години, липсата на паркинги отказва търговците

Някога атрактивни, от години магазините в по-високите етажи на търговските комплекси ГУМ, Sky и „Модерен театър“ стоят празни. От изброените само Sky прави дребно изключение – в огромната сграда на последния етаж има магазин за техника, а на един от средните – офис на фирма за газови уредби. В останалите търговски центрове живот кипи само там, където магазините имат пряк излаз на главната улица. Основната причина, която бе изтъкната при нашата проверка, е липсата на паркинг.

От три-четири години в ГУМ не само вторият етаж е празен, а и вътрешните помещения на първия етаж, макар че наемът е 6 евро с ДДС на кв. м и не е променян отдавна, научи в. „Борба“ от свои източници. Така месечният наем за магазин от 30 квадрата е 300 лв., но и този сравнително нисък наем за главна улица не блазни търговците. Не работи и бившият Виенски салон, макар че мебелите, които се виждат от улицата, могат да въведат някого в заблуждение. „Интерес от страна на търговците няма, защото няма паркинг. Първото, за което питат, е къде ще спре камионът да зарежда и как ще се качи стоката нагоре. И всичко спира дотам. Подходът към сградата също е по-труден, туристите не се ориентират бързо, за да влязат в търговските обекти. Това ние не можем да променим, защото сградата е проектирана през 60-те години, в други времена, когато автомобилите не са били масово явление. Всеки е разглезен, иска да слезе от колата си, да свърши нещо бързо и да си тръгне. Това няма как да го предложим. Дори да спират автомобили, имат време само за първия етаж. Пък за хранителни вериги или магазини за по-голяма техника е абсурд. В новите комплекси, които сега се проектират, всички тези неща са предвидени. Всичко си оказва влияние“, каза добре запознат служител в ГУМ-а.

Разпределението на заетите търговски площи във Велико Търново коренно се промени още преди десетина години. Актуални станаха кварталните магазини, а и големите вериги също изградиха обектите си на възлови пътища, но в близост до големите квартали. Някога съсредоточие на най-луксозните магазини в града, главната улица в старата част – „Стефан Стамболов“, стана по-скоро рай за сувенирните магазини. Но и там по начало празните помещения са много или често менят собствениците или наемателите си.

Икономическата криза, последвала здравната, също промени много картината в града. Търговията с нехранителни стоки силно намаля, дори секна за месеци, а магазини зейнаха празни във всички части на града. Съживяването й все пак е въпрос на време, но за големите комплекси като че ли то е в миналото.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *