Майка на момче с увреждане твори и продава ръчно изработени картички, за да си помага в отглеждането му

80 от творбите на Пепи Станчева от Г. Оряховица са закупени за подарък на екипа на сериала „Откраднат живот“

 

ПЕПИ СТАНЧЕВА, КОЯТО Е МАЙКА НА 18-ГОДИШНИЯ МИРОСЛАВ РАЙНОВ, БОРЕЩ СЕ С АУТИЗЪМ, ИЗПОЛЗВА СВОБОДНОТО СИ ВРЕМЕ, ЗА ДА ИЗРАБОТВА КРАСИВИ КАРТИЧКИ ЗА ПРОДАН. С тях тя успява да си докара допълнителни доходи, вместо да чака на дарения и подаяния, и в същото време дава воля на таланта си. Творбите й се радват на голям интерес от цялата страна, а често пътуват и до различни държави. Артикулите на жената се продават във Фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, където членуват малко над 150 000 души.

„Самата група е създадена преди около години. В нея право да представят таланта и дарбите си имат само майки на лица с увреждания. Администраторите са много прецизни в това отношение, за да не се случват злоупотреби. В групата участваме не повече от 5 жени от областта. Аз първоначално влязох като купувач, но впоследствие дойде идеята да продавам мои картички“, разказа Пепи.

Така в свободното си време, след като приключи основната си работа и се погрижи за сина си, се потапя в света на изкуството всяка вечер след 20:30 часа. Споделя, че използва две техники – изонит и квилинг, при създаването на картичките и влага цялото си сърце във всеки артикул. Като суровини прилага основно картон, а цветовете са по лично усмотрение или в зависимост от желанието на поръчителя.

„СЛАГАМ ЦЕНИ, КОИТО СА ПОНОСИМИ. НЕ МОГА ДА ИСКАМ ПО 10 ЛВ. ЗА КАРТИЧКА. Обикновено изпращам картичките по куриер до различни градове – София, Варна, Русе, Пловдив и т.н. Засега не съм имала лично предаване на човек от региона. Плащам си данъка за получените пари – няма скрито-покрито“, обясни горнооряховчанката.

Пепи сподели, че това са допълнителни приходи, но има много майки, които нямат възможност като нея да работят и изработват артикули, докато си гледат децата с увреждания. Затова призова хората да купуват от тази група, защото със сигурност всеки лев ще отиде за смислена кауза.

„Много съм щастлива, когато имам големи поръчки. Например в момента правя коледни картички. Най-голямата заявка, която изпълних, беше за 80 броя, които купи актрисата Неда Спасова от сериала „Откраднат живот“. Доволна съм и когато клиентите ми пишат за обратна връзка и казват, че са впечатлени от творбите ми. Вчера например една жена се свърза с мен, за да изрази задоволството си от изделията и ме зарадва с новината, че ще ги изпрати на свои близки в Австрия, Швеция и Русия“, разказа Пепи.

Когато почива и не е отдадена на хобито си, тя води своя син Мирослав на големи разходки, с които да опознае и обикне още повече България.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *