Ресторантьори излизат на протестно шествие във Велико Търново

СОБСТВЕНИЦИ НА РЕСТОРАНТНИ, КАФЕНЕТА, БАРОВЕ И НОЩНИ ЗАВЕДЕНИЯ В СТАРАТА СТОЛИЦА ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Причината за недоволството им са предложените от главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев нови противоепидемични мерки заради лавинообразното увеличение на случаите на Covid-19. Тази рестрикция, която би била пагубна за бранша, е идеята заведенията да приемат посетители само в откритите си части, а на закрито да работят единствено при условие, че 100% от персонала и поне 50% от клиентите са ваксинирани. Хората в бранша са категорични, че ако здравният министър д-р Стойчо Кацаров уважи предложенията за затягане на мерките, огромна част от заведенията са обречени на фалити и ще оставят без препитания служителите си.

Тревогата им се засилва и от факта, че все още няма приета актуализация на бюджета, с която да се внесе повече яснота как ще бъдат компенсирани за евентуалните загуби от поредни ограничения.

„Ние не желаем помощта на държавата! Ние желаем единствено да упражняваме правото си на труд! Всички, които се чувстват съпричастни и засегнати, са поканени, за да отстояваме правото си на труд“, съобщават организаторите.

Митингът ще се проведе в четвъртък (2 септември) от 15:00 до 17:00 часа, а сборният пункт е паметникът „Майка България“.

„В 15:00 часа тръгваме на протестно шествие до кръговото на Billa и го блокираме за 30 минути, след което се връщаме обратно пред Общината“, уточняват още инициаторите.

Протестът се организира от местните структури на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.