Водещи новиниОбщество

Вместо да захранва спа центрове и топли оранжерии, минералната вода под Ресен се излива нахалост

Селото страда от безводие в очакване на инвеститор за термалните си извори

 

ЛЕКОВИТА ТОПЛА МИНЕРАЛНА ВОДА ТЕЧЕ ПОД РЕСЕН, НО ПОВЕЧЕ ОТ 30 ГОДИНИ ПРИРОДНОТО БОГАТСТВО НЕ СЕ ОПОЛЗОТВОРЯВА. По време на социализма с термалните извори тук са се отоплявали огромни зеленчукови оранжерии, но с настъпването на демокрацията и разпада на ТКЗС-тата и АПК-тата всичко се разрушава. Така вместо едно от най-големите села в региона да развива спа туризъм и проспериращо земеделие, страда от безводие и кара на режим по отношение на водоползването. Наша проверка на място показа, че и до днес в полето стърчат хидрантите от минералните кладенци, които са били направени в недалечното минало. Благодарение на тях и постоянната температура от около 48 – 50 градуса, от района са излизали свежи зеленчуци даже и през зимата. Според местните отопляемите оранжерии тук са били над 150 дка.

ЧЕТИРИ ФИРМИ СА ПРОЯВЯВАЛИ ИНТЕРЕС, НО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ИНВЕСТИРА ГОЛЕМИ СУМИ В ПРОЕКТА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА МИНЕРАЛНИТЕ КЛАДЕНЦИ. Един от най-крупните бе на предприемача Стефан Енчев, който възнамеряваше да обработва 80 декара парници в района и да използва водата за отопление на оранжериите. Затова той даже получи одобрение от Великотърновския общински съвет, но до концесия обаче така и не се стигна. През 2017 г. Министерството на околната среда и водите прехвърли находището на Община В. Търново, но кандидати с мащабно мислене за него пак няма. Направена бе само оценка на експлоатационните ресурси. Ако не бъде пуснат в експлоатация минералният извор, трябва да бъде върнат на МОСВ. Ако се намери обаче инвеститор, той ще може да експлоатира извора поне 20 години.

 

ЗА ПРЪВ ПЪТ СОНДАЖИ В СЕЛОТО СА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕЗ 1981 ГОДИНА

 

Дълбочината се оказала над 40 метра, а температурата над 50 градуса. Днес край реката се виждат само двата сондажа, които напомнят, че в района има минерална вода, но всичко около тях е обрасло в трева. Най-голямото желание на ресенчани е да бъде разработен и изграден център, в който водата да се ползва за лечение и така да се развива спа туризмът. „Минералните води в Ресен могат да бъдат използвани за лечение. Не е подходяща за пиене, но лекува. Може да се изгради някой санаториум или спа комплекс“, споделя кметът Йорданка Колева. Водата е богата на калций, калий и натрий, показва справка на направените изследвания. Качествата й са сходни с тази, която има в района на Полски Тръмбеш и Вонеща вода. „Бившият бригадирски лагер в селото е празен и би могъл да бъде превърнат в санаториум. Може да се осигури достъп до водата и да се използва от бъдещия концесионер на извора“, смятат още жителите.

Дияна ГАНЕВА

Сн. авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *