Великотърновец успя да избяга от режима на талибаните в Афганистан

 

Светослав Зъмчев е един от 14-имата българи, които се оказаха в „окото на бурята“

 

Великотърновецът Светослав Зъмчев е един от 14-имата български граждани в Афганистан, които успяха да избягат от режима на талибаните и от седмица вече е в България. Той е възпитаник на НВУ „Васил Левски“ със специалност „Мотострелкови войски“. Живял е в азиатската страна повече от 10 г. и е работил като охранител в частна военна компания. За едно десетилетие обаче не е виждал подобен хаос в Кабул, както в момента, сподели за „Борба“ самият той.

„15 август 2021 г. ще остане в спомените ни завинаги. Това беше денят, в който секундите станаха минути, минутите – часове, а часовете – дни. Реален боен ден, в който имах честта да ръководя български частни охранители, които ми пазеха гърба и ми помагаха. Не отстъпиха и крачка назад, изпълняваха безпрекословно всяка заповед. А всички задачи, които им поставях, бяха опасни“, написа в свой пост боляринът Светослав Зъмчев, завърнал се от „окото на бурята“ в Афганистан.

„Станахме свидетели на сгромолясването на една страна. Станахме свидетели на недотам правилната преценка на други националности, но и над тях се смили Господ и ги запази живи“, разказва още Светослав. „Прибираме се живи и здрави. С малко повече бели коси и със спомени, които да разказваме на нашите деца и внуци“, разказва още той.

Военнотранспортен самолет на американците помага и на групата българи да избягат. „Използваха всяко свободно място. Самолет за 200 – 250 души превозваше над 500.“

След ужаса, който изживяват, великотърновецът и екипът му са евакуирани първо в Доха. В Катар прекарват няколко дни, като там са настанени в бивш транзитен център на Американската армия, в който САЩ обучава контингента си, преди да го изпрати в Афганистан. Денят, в който талибаните победиха над правителствените сили, бе повратна точка за цялото общество в страната. За нас бе сигурен знак, че трябва да се евакуираме до най-близкото и най-сигурно място. Имаше риск за живота ни. Прекарахме на пътя около 6 – 7 часа за 2 – 2,5 км по права дистанция, която при нормални обстоятелства се изминава за 15 минути“, разказа Зъмчев.

Той благодари специално на Министерството на външните работи, на консула на България в Катар и на посланика ни в Кувейт, които също са поддържали връзка с българите през цялото време.

„Успехът на талибаните според мен се дължи на това, че афганистанската нация има ниско ниво на развитие. Емоционално те са потиснати, образованието им е много ниско и това ги прави лесно манипулативни“, обяснява още той.

Дияна ГАНЕВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.