Заради ръста на инфектирани увеличиха болничните легла за Covid-19 в областта

На 2 и 3 септември ще има зелени коридори в няколко еленски села

 

ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ КОРОНАВИРУС В РЕГИОНА ДОСТИГНА 424,43 НА 100 000 ДУШИ, давайки мрачна прогноза за продължително и трайно разпространение на инфекцията. За да се гарантира осигуряването на медицинска помощ на хората, при които настъпва влошаване в състоянието, се наложи увеличение на леглата за лечение в местните болници. Директорът на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново д-р Евгения Недева издаде заповед, с която настъпват промени в броя на местата за хоспитализиране.

Разкриване на допълнителни легла има в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където по традиция натискът от пациенти е най-голям. Местата в областната лечебница вече са 87, от които 8 за заболели, нуждаещи се от интензивни грижи. За осигуряването на леглата се налага Отделението по неврохирургия да се премести в помещенията на Първо хирургично звено, намиращи се в източното крило. Урология пък влиза на мястото на структурата за нефрология и хемодиализа. Предвидени са легла за заразени в акушеро-гинекологичното звено, педиатрия и неонатология.

В МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица вече ще разполагат със 77 легла за инфектирани. Там обаче местата за интензивни грижи са 12.

Най-голям ръст на допълнителни легла е разпореден в МБАЛ „Павликени“. Там местата стават от 10 на 40. В свищовската болница капацитетът на пациенти с коронавирус скача от 25 на 40. Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново добави още 4 легла и вече има 14 места.

ИНФЕКЦИЯТА ПОГУБИ ОЩЕ ТРИМА ЗА ДЕНОНОЩИЕ. Починали са жена на 62 г. и двама мъже, съответно на 52 г. и 86 г. С тях броят на жертвите на заразата стана 736.

Поставените дози ваксини са 60 339, а с финализиран имунизационен статус са 30 936 лица.

Здравните власти разкриват зелени коридори в няколко малки населени места в община Елена. На 2 и 3 септември 2021 г. е създадена организация за извършване на ваксинации срещу Covid-19 на лица в селата Майско, Беброво, Тодювци, Дрента и в град Елена. За инициативата ще бъдат ангажирани мобилни екипи от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, Центъра за спешна помощ във Велико Търново и Специализирана болница за активно лечение по кардиология.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.