Имунитетът след боледуване е по-ефикасен от този от ваксините срещу варианта Делта на новия коронавирус

Естественият имунитет, придобит след преболедуване, дава по-добра защита срещу варианта Делта на новия коронавирус в сравнение с две дози от ваксината на „Пфайзер“/“Бионтех“, съобщи електронното издание на „Таймс ъв Израел“.
Изследване на здравния фонд „Макаби“ в Израел е обхванало 46 035 израелци, които или са били напълно ваксинирани до края на февруари тази година или са дали положителен тест за новия коронавирус по същото време.
Хората, които са ваксинирани с две дози, са изложени на шест пъти по-голяма вероятност да се заразят с варианта Делта от тези, които не са ваксинирани, но са били заразени вече с новия коронавирус, установило изследването. Резултатите му са публикувани онлайн, но все още не са преминали независима оценка. Това е най-мащабното подобно изследване.
„Някои хора, които не са склонни да се ваксинират, може да се объркат и решат, че тези резултати показват как е по-добре да се разболееш, но не и да се ваксинираш. Такова схващане е медицински погрешно и резултатите не означават, че хората трябва да се излагат на риск с цел да се заразят. Както и с другите болести, много по-безопасно е да се ваксинираме и да избегнем Ковид-19 – болест, която ни излага на риск от хоспитализация, смърт или дългосрочни последствия“, каза проф.Сирил Коен от университета Бар Илан, който не е участвал в изследването.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.