В столицата откриха „Алея на книгата“ със 120 участници и културна програма с над 60 събития

В София откриха „Алея на книгата“ със 120 участници и културна програма с над 60 събития. Изложението продължава до 12 септември в пешеходната зона на бул. „Витоша“ и парка пред НДК, съобщават организаторите от асоциацията „Българска книга“ (АБК).
За издателства и книготърговци са издигнати близо 50 шатри, които ще работят всеки ден от 10:00 до 20:00 ч.
Литературният кът, който всяка година е сцена на културната програма със свободен достъп, включва премиери на книги, срещи с автори, издатели и преводачи, събития за деца. Новата му локация е на пешеходната ул. „Витоша“, в близост до пресечката с ул. „Солунска“.
„Алея на книгата“ ще мине под мотото „Девет процента ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация“. Всички посетители ще получат листовки с информация за кампанията и защо е важно да бъде запазена намалената ставка на ДДС върху книгите, която беше въведена като временна мярка на 1 юли 2020 г. със срок до края на 2021 г.
АБК инициира и петиция за превръщането на мярката в постоянна, и за подкрепа на книгите и четенето. Събраните подписи ще бъдат изпратени на институциите, за да служат като допълнителен аргумент при вземането на решение за запазване на намалената ставка на ДДС върху книгите и прилагане на други политики за подкрепа на четенето.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *