Здраве

Никотинът не е основен причинител за заболяванията, свързани с пушенето

Основният проблем е в горенето и цигарения дим

За повечето хора формулата C10H14N2 може да е неизвестна, но тя обозначава веществото никотин. На него погрешно често се приписва основната вина за повечето заболявания, свързани с тютюнопушенето като сърдечно-съдови, онкологични и белодробни заболявания.

Въпреки че никотинът е добре известен компонент на тютюна и е пристрастяващ, той не е основната причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето.

 

Основният проблем е в горенето

 

При запалването на една цигара тютюнът започва да гори и достига температури от над 600оС. При това горене веществата, съдържащи се в него, преминават процес на термична деструкция, наречен пиролиза, при който се образуват цигарен дим и пепел.

Цигареният дим съдържа над 7000 вредни и потенциално вредни вещества (HPHC) като катрани и други, част от които са доказано канцерогенни – бензен, формалдехид, специфични за тютюна нитрозамини (TSNAs) и други.

Фактите за никотина

Не е изненадващо, че има много заблуди за никотина. Какво наистина знаем за никотина и колко от тази информация е точна?

Никотинът, всъщност, е химикал, който се произвежда по естествен път в различни растения.

По-конкретно: семейство Solanaceae, широко известни като нощници. Това семейство включва домати (~ 332 ng средно съдържание никотин), картофи (~ 675 ng) и патладжани / патладжани (~ 525 ng). За да се постави това в перспектива, една конвенционална цигара съдържа ~ 12 mg никотин – около 18 хиляди пъти повече никотин от един картоф, измерено по маса. Но само малка част (<2 mg) от този никотин се трансферира в дима от една цигара.

 

Какво означава това? Никотинът присъства в нашата хранителна диета в малки дози. Изследвания дори показват, че хората приемат средно около 1400 ng никотин всеки ден в обикновена храна. Но това не обяснява защо на първо място тютюнът и други растения съдържат никотин.

Никотинът се създава в корените на растението, когато две химични съединения – пиридин и пиролидин – се обединят, преди да преминат към листата. Гените зад тази комбинация съществуват във всички растения, но се смята, че генетичните дублирания в семейство пасленови (семейство Solanaceae) са довели до производството на никотин.

 

Nicotiana tabacum, видът никотин, който се среща в тютюневите растения, се поема от рецепторите в мозъка при употребата на никотинови изделия, стимулирайки отделянето на допамин, определян като един от „хормоните на щастието“, което съответно води до пристрастяване.

Намаляване на вредата от тютюнопушенето

Никотинът, всъщност, играе важна роля в изследванията за намаляване на вредата от тютюна.

Въз основа на знанието, че никотинът е пристрастяващ, но не е основната причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето, учени задават въпроса дали има начин, по който може да се намали вредата от употребата на тютюневи изделия като се премахне горенето и цигарения дим?

Така започват разработките на продукти с никотин, но без горене, които имат за цел да намалят вредата за пълнолетните пушачи, които иначе биха продължили да пушат.

Такива продукти са снус (тютюн за орална употреба, широкоразпространен в Швеция), никотиновите дъвки и лепенки, както и устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари с никотинова течност. При всички тях горенето на тютюна е елиминирано, с което се премахва и цигарения дим.

Бездимните устройства с нагряване на тютюн и електронните цигари

 

Каква е разликата между последните два споменати продукта – устройствата с нагряване на тютюн и електронните цигари?

И двете категории продукти имат една и съща крайна цел – да премахнат горенето и цигарения дим и да предложат по-малко рискова алтернатива на конвенционалните цигари. Но докато при електронните цигара се използва течност, която може да съдържа никотин и аромати, то устройствата нагряват истински тютюн при контролирани по-ниски температури от горенето – до 350С. При нагряването се отделя аерозол – водна пара, която съдържа никотин и намалени концентрации от вредни и потенциално вредни вещества в сравнение с цигарения дим.

Материалът e публикуван с подкрепата на Филип Морис България.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *