Водещи новиниПриложение Полски Тръмбеш

Боряна Фукумото събра очите на приятели с японска фотосесия в чудесния парк на родния си град

Учителката с японска филология от ВТУ живее от 8 г. със съпруга си в Осака

 

Сем. Фукумото в българска народна носия

БОРЯНА ФУКУМОТО НАПРАВИ УНИКАЛНА ФОТОСЕСИЯ С ЯПОНСКИ КИМОНА, с които облече двете си деца и още две момиченца – на приятелка и роднина. Прекрасните снимки направи Мариана Генчева, която е приятелка на родителите на Боряна – учителите Елена и Евгени Петкови. В последните дни от ваканцията си в родния Полски Тръмбеш младата жена реши да отнесе в Осака красотата на градския парк и събра очите на приятели, познати и случайни минувачи. Трите момиченца и малкият Ясен, който за пръв път идва в родното място на майка си и при баба и дядо, също позираше съвсем мирно под вещото ръководство на учителката фотограф Мариана Генчева. Сестра му Елиета, малката племенница Любомира и още едно красиво момиченце – Никол, бяха снимани край лехите с цветя, дърветата и край градския шадраван в центъра.

БОРЯНА НЕ СИ Е ИДВАЛА В БЪЛГАРИЯ ОТ 2018 Г. Заради пандемията миналата година и раждането на второто дете година преди това тя е мечтала за родния край няколко години, докато най-после сега е успяла да си дойде за кратко.

Пред шадравана в центъра e и щастливата баба Елена

Тя от 8 години живее в Осака. Съпругът й Масая, с когото се запознала преди около 10 години, е оттам и след година работа заедно в България двамата решили да пробват късмета си в неговата родина. И двамата са учители по японски, така се и запознали – на обучение за учители по японски близо до Токио. Той все още се занимава с преподаване на японски, а тя се пренасочила към английския и преподава частно на деца до 12-годишна възраст. Боряна е завършила японска филология във ВТУ и след това е била на следдипломна специализация в Япония.

„Животът в Япония е много спокоен, всичко е предвидимо, подредено и организирано така, че да е лесно за хората. Затова и няма много изненади, на моменти е дори леко скучно. В България, от друга страна, винаги има приключения и непредвидени случки, случайни срещи, искрен смях, тук животът е сякаш по-истински. Поради тази причина всяко лято се прибираме. Не си бяхме идвали от 2018 година насам. Затова и реших да отпразнуваме сегашното ни прибиране с нещо специално”, разказва Боряна.

Тя харесала три летни японски кимона юката за нейното дете Елиета, за племенницата Любомира и тяхната обща приятелка Никол. Взела и едно момчешко лятно кимоно хаппи за сина си Ясен и с усмивка и нетърпение поела по дългия път към България. Пътуването във времена на пандемия с две малки деца определено било доста сложно, но всяка секунда си струвала. Лятото в България било изпълнено с много смях, приятни срещи, незабравими спомени и една чудесна японска фотосесия за финал.

„Великолепните снимки са творение на нашата приятелка Мариана Генчева, която подходи с изключително търпение, беше усмихната през цялото време даваше идеи и предразположи и нас, възрастните, и децата да блеснем с пълната си прелест пред обектива й. Пожелавам на всички крепко здраве и леко справяне с пандемията…”, каза още Боряна, преди да поеме обратно за Япония.

Впрочем жителите на Полски Тръмбеш наричат парка в центъра „кралски” заради прекрасната атмосфера. Той и другата паркова зона в града са разположени на близо 10 дка. Те се поддържат от общинското предприятие „Чистота” с началник Спартак Симеонов. По-голямата част от централния парк е на капково напояване, но няколко пъти в седмицата всяка сутрин цветята се поливат усърдно от озеленителите и с маркуч. Отскоро има поставени кашпи с каскадни цветя. Засаждането на хилядите и най-различни цветя започва от пролетта и продължава до късна есен. Централната улица „Търговска” пък от миналата есен е разкрасена с ясенолистен чинар.

Нели СУКОВА

Сн. Мариана ГЕНЧЕВА и личен архив

One thought on “Боряна Фукумото събра очите на приятели с японска фотосесия в чудесния парк на родния си град

  • Сукова, колко пари тая статия? Къде пък го чу това кралски?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *