Екоинспекторите накрак заради компания от младежи, които замърсяват и се къпят в Хотнишния водопад

Служителите на РИОСВ събраха близо 7300 лв. от санкции през август

 

СЛУЖИТЕЛИ НА РЕГИОНАЛНАТА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ ТРЪГНАХА НА ЛОВ ЗА НАРУШИТЕЛИ на забраната за къпане в Хотнишкия водопад и замърсяване на района. Това става ясно от месечния отчет на контролното звено. Еколозите са получили сигнал на електронната поща на ведомството за компания от около 10 души, които са използвали водоема за разхлаждане и забавления и са изхвърляли нерегламентирано отпадъци при организиран от тях пикник.

Веднага е сформиран екип от експерти на структурата, който посетил мястото, но туристите вече не били там. Еколозите се натъкнали обаче на количество разхвърляни хартиени и пластмасови отпадъци въпреки наличието на съдове за смет на паркинга преди водопада и поставените предупредителни табели.

За констатираните боклуци от посетители е издадено предписание на кметския наместник на Хотница за почистването им. Повторна проверка установила, че указанията са изпълнени в определения срок.

През изминалия месец от РИОСВ почти ежедневно са били сигнализирани за тежка миризма, запрашеност на въздуха и силен шум от дейността на предприятието „Кроношпан“. При 5 от проверките е установено, че са налице нарушения на екологичното законодателство, в резултат на което са съставени административни актове на компанията.

Служителите на ведомството са реагирали на 6 сигнала за птици в безпомощно състояние – пет бели щъркела и един чухал. Крилатите са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за лечение и последващи грижи.

ЕКСПЕРТИТЕ СА ИЗВЪРШИЛИ 94 ПРОВЕРКИ НА 83 ОБЕКТА, ОТ КОИТО 62 СА ПЛАНОВИ ИНСПЕКЦИИ, А 32 ИЗВЪНПЛАНОВИ. В рамките на осъществения контрол са издадени 21 предписания. Извършени са 19 проверки по сигнали и жалби. Издадени са 4 наказателни постановления на обща стойност 7100 лв.

Общо събраните суми по наложени санкции в предишни периоди са 7299 лв. Получените пари са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Най-големи приходи са били предоставени на общините Стражица, Велико Търново и Свищов.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *