Приложение Полски Тръмбеш

Фамилия Чакърови носи духа на Полски Тръмбеш

Нека началото на нашата нова рубрика „Корени” да бъде разказ за едни от най-дълбоките в Полски Тръмбеш, дали живот на родословното дърво на семейство Чакърови.

 

Фармацевтът Георги Чакъров

 

В края на четиридесетте години на миналия век в с. Полски Тръмбеш идват да живеят и работят като аптекари Георги и Елена Чакърови, които преди това са имали аптека в с. Стражица. Тогава в стражишките гори са се водили ожесточени сражения. Аптекарят е доставял лекарства на ятаците за ранени и болни партизани. Не го е правил под натиск от комунистите, а от чисто хуманни подбуди. Безплатните лекарства, които Чакъров предоставя на нелегалните, са стрували десетки левове. След 9 септември той категорично отказва да вземе парите – един хуманен акт на милосърдие, който малцина днес могат да разберат.

Георги Чакъров е вторият от ляво надясно заедно с баща си и братята си от Македония

Георги Чакъров е роден в Крива паланка в края на 19-и век. Завършва фармация в Страсбург. Съпругата му Елена по професия е помощник-аптекар. Имат двама синове – Александър и Огнян. Идвайки в Тръмбеш, г-н Чакъров бързо се адаптира тук, където има значителна интелигенция. Когато човек е на еднакво духовно и интелектуално ниво, лесно създава приятелства. Спечелва много приятели – съмишленици, с които споделя различни идеи за подобряване на здравната система. Подготвен на високо ниво фармацевт, коригира понякога грешки в рецептите, и най-вече в дозите. По това време лекарствата са се приготвяли ръчно, в хаванче. След смесване на лечебния препарат полученият прах се разпределя в бели хартийки, свити под формата на пликче. Сутрин, още преди отваряне на аптеката, пред нея чакат клиенти, за да бъдат обслужени от аптекаря с лекарства за заболяване, без да имат рецепта. Той не връща никого, изпълнява молбите им, предписва нужните лекарства. На по-бедните често дава лекарства на вересия, а на най-закъсалите, както и на многодетни майки от ромски произход не взема пари. С голямо търпение обяснява на неграмотните как да се лекуват не само с лекарства, но и с билки и други средства. От хората от Полски Тръмбеш фармацевтът Георги Чакъров получава почит и уважение, а сред медиците се ползва с много добро име на специалист, защото те се съветват с него по различни медицински казуси, свързани с лекарства.

След края на работния ден той съблича бялата манта и придружен от големия жълт котарак, тръгва към „Академията“ – кафенето, където разпуска с приятели и игра на карти. Имал навик предварително да съобщава, че дори да спечели играта, той ще плати купона.

Използвани източници: Спомени на д-р Цанков, д-р Цонев, д-р Михайлов, д-р Ангелов и писателя Димитър Димитров – от книгата му „Полски Тръмбеш – изявени личности и чешити“

 

Александър Чакъров

 

Един от тези хора, които имат дарбата да създават, да градят от нулата. Александър е син на семейството аптекари Георги и Елена Чакърови, има един брат Огнян, който завършва за инженер, работи в София, но почива млад. След училище Александър записва право по настояване на родителите си, но тази специалност не му харесва и напуска по собствено желание Юридическия факултет. Като войник в поделение 1810 – В. Търново, играе футбол, след уволнението си работи известно време в администрацията на физкултурното дружество „Етър“, а след това се установява да живее при родителите си в Полски Тръмбеш. Става играч и треньор на местния футболен отбор.

Александър Чакъров при награждаване на автостопанството

Назначен е на постоянна работа като отговорник автобаза, която е клон на Автомобилното предприятие в Горна Оряховица. Камионите са само два. С тези две бордови коли Александър Чакъров слага началото на ДАП в Полски Тръмбеш. И 32 години, докато не се пенсионира, той ръководи целия автотранспорт в Тръмбеш – товарен и пътнически. Много безсънни нощи е прекарал, минал е през много перипетии, но е постигнал забележителни успехи в тази област. Всеки божи ден, без значение дали е работен, той е в предприятието. На всички водачи на МПС, които достигат 300 на брой, той знае не само трите имена, но и номерата на колите, както и кой как се справя със задълженията си. Безкомпромисен е към тия, които правят опит да го подвеждат, а към отговорните служители е вежлив и щедър. Оказва им съдействие като ръководител и им помага във всичко.

За безспорния му успех като ръководител роля изиграва неговият главен счетоводител Денчо Даскалов – един от най-добрите в Тръмбеш. И идва момент, в който от управител Александър Чакъров трябва да стане директор. Тогава разбрали, че той не е член на БКП. Съгласно тогавашните разпоредби е било задължително всеки ръководител на предприятие да членува в БКП. За няколко дни г-н Чакъров е приет в партията и преназначен от управител за директор на Смесено автостопанство – гр. Полски Тръмбеш. След приемането му като партиен член Сашо казва: „Никога в живота си не съм се притеснявал така. Дано не ми се случва пак нещо подобно“. Александър Чакъров, вече пенсионер, трудно преживява разграбването и ликвидирането на автостопанството. Почива не много възрастен от диабет. Оставя незаличима диря в областта на автотранспорта в Тръмбеш. Предприятието, което е ръководил, няколко поредни години е било национален първенец, а той е удостоен със званието „Заслужил деятел на транспорта“. Много малко са присъдени такива звания, като еквивалент е една стъпка под „Герой на труда“.

Димитър Димитров – от книгата му „Полски Тръмбеш – изявени личности и чешити“

Всъщност Александър Чакъров е баща на Георги Чакъров, който от 2003 г. е кмет на община Полски Тръмбеш. Едно време на това му викахме приемственост, а лично за мен това е духът на града, който има дълбоки корени. И затова плодовете са добри.

Емилия ГЕОРГИЕВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *