Горещи новиниКултура

С шедьоври на Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев и Борис Ангелушев обновената галерия „Борис Денев“ става новата туристическа атракция на В. Търново

1,5 млн. лв. струва обновлението на един от символите на старата столица

 

Художествена галерия „Борис Денев” отвори врати за ценителите на изкуството след голям ремонт на стойност 1,5 млн. лв. Финансирането бе по проект в партньорство с Община Велико Търново, Община Калафат и фондация „Лице за изкуство и култура“. Общата му стойност бе 1,4 хил. евро, като кметството използва 800 хил. евро за реновирането на сградата на галерията и нейния фонд от експонати. Реконструкциите започнаха на 4 декември 2020 г. и приключиха в началото на юни. Промените са главно в интериора на картинната галерия и я правят да изглежда по съвременен и много по-приятен начин, което допринася и за по-пълноценното естетическо възприятие. „Напразни са опасенията на великотърновци, подведени от някои политици, че ремонтът е посегателство върху емблематичната сграда. Подмяната на дървената дограма с ПВЦ, коeто разбуни страстите в края на 2020 г., бе наложителна, защото старата бе изгнила“, коментираха служители на културната институция. От интериора са запазени паркетът, видът на стълбищата, колоните, мраморната облицовка, както и ламперията на втория етаж. На мястото си е и оригиналната входна врата.

Освен смяната на дограмата стените са топлоизолирани, шпакловани и боядисани, монтирана е нова отоплителна система. Изградена е нова тоалетна, достъпна за хора с увреждания, санитарните възли са обновени, нова е и водопроводната инсталация. Нови са разпределителните табла и елинсталацията. В сутерена са обособени две помещения, където са монтирани циркулационните помпи, затворени разширителни и акумулиращи съдове. До сградата са монтирани термопомпени агрегати въздух – вода. Монтирано е LED осветление в залите. Инсталирани са и камери за видеонаблюдение за по-голяма сигурност.

„Ремонтът бе наложителен и реставрацията на фонда, който притежаваме, дава един нов, по-модерен и приветлив вид. Галерията по нищо не отстъпва на тези в цяла Европа. Имаме изложени над 250 експоната и фонд от още 5000. Щастлив съм, че запазихме автентичния вид на сградата, но я превърнахме в модерен център за изкуство. Велико Търново заслужава хората да знаят какво имаме. Предстоят редица прояви и събития, с които се надяваме да привлечем по-голяма аудитория и млади хора. Опазването и популяризирането на културното наследство, което имаме, е мой основен приоритет“, коментира временно изпълняващият длъжноста директор Мартин Митев.

Обогатената и много по-атрактивна експозиция е изложена в общо 14 зали. Едни от най-ценните експонати, изложени в нея, са на Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев и Борис Ангелушев. Водещи продължават да бъдат историческата тема и Велико Търново през погледа на художника, но са показани и автори, които досега не са присъствали, като например Борис Ангелушев и Петър Морозов. Една от емблематичните картини на Светлин Русев „Самуиловите войници”, която е собственост на галерията, но дълго време е била в софийското му ателие, също е на разположение на посетителите. Обогатена с нови творби е и специално изградената зала на Борис Денев, както и колекцията от картини на Васил Стоилов.

Официалното откриване бе на 8 септември с Ден на отворените врати и кратка церемония. На събитието присъстваха зам.-кметът на община Велико Търново Георги Камарашев, зам. областният управител Станислав Николов и общински съветници.

Дияна ГАНЕВА

Сн. авторката

One thought on “С шедьоври на Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев и Борис Ангелушев обновената галерия „Борис Денев“ става новата туристическа атракция на В. Търново

  • Ирония на съдбата.
    Сградата, която днес в Търново представлява градска художествена галерия, е построена през тридесетте година на миналия век, с благородната идея да бъде училище за приложни изкуства. Днес, след успешен ремонт, галерията представя ‘новата’ си постоянна изложба от произведения на различни поколения художници, от различни краища на България. До колко настоящата експозиция обаче е художествена, и до колко занаятчийска е въпрос, на който не е трудно да се даде еднозначен отговор. На входа посетителите срещат някакво клекнало животно от гипс (навярно произлязло от семейство котки), в размерите на лъв. Първият етаж е пожертван изцяло за любимата тема на преобладаващото мнозинство от местни предствители на баталния жанр, обхващащ пълния исторически цикъл на българската държавност. Извън единични изключения, сбирката се отличава с илюстративност, подходяща за военно исторически музей. Патетични платна в духа на комунистическата пропаганда и откровенни образци на кича. Изпълненият със съмнения посетител има възможността да се изкачи на втория етаж, за да се увери, че е именно в художествена галерия, а не в панаир на ‘атракциите’. Там горе, недоумението може само да се задълбочи. Броят на действително художествени произведения е около десетина. Останалите напомнят уличните сувенири по Самоводска чаршия, и съседните мини галерийки със сладникави пейзажи. Какво съдържа пинакотеката към ГХГ не е публично известно. Представеното обаче е по-скоро колекция от пропагандни и занаятчийски изделия, напомняща времената на безмозъчен комунизъм. Това, което днес някои наричат атракция, всъщност е погнуса.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *