Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Сексологът Иванина Анчева: „Пандемията изостри проблемите в интимния живот на двойките“

Специалистката увери, че съществуват психологични похвати, с които може да се върне страстта между партньорите

 

ПАНДЕМИЯТА ОТ КОРОНАВИРУС СЕ ОТРАЗИ ВЪРХУ РАЗЛИЧНИТЕ АСПЕКТИ НА ЖИВОТА НА ВСЕКИ ЧОВЕК, В ТОВА ЧИСЛО И В СЕКСУАЛНОТО ОБЩУВАНЕ. Според психолога и специалист по сексуални проблеми от немедицински характер във Велико Търново Иванина Анчева двойките, които преди са имали трудности и неразбирателство в леглото, още повече са изострили и усложнили любовните си взаимоотношения. По думите й кризисното време, в което живеем, е накарало мнозина да преосмислят съществуването си и да сложат край на връзката с партньора си, осъзнавайки, че въпросният човек не им носи щастие. Анчева обаче подчерта, че всъщност наложените мерки и ограничения са идеалното време хората да погледнат с други очи на избраниците си, да се постараят да разчупят сексуалния си живот и да оценят това, което имат.

„Пандемията, затварянето на заведения и обекти за развлечение, страхът за здравето и близките, темата за смъртта потресе всеки от нас. Фактът, че животът ни не е безкраен, ни накара да се замислим. По-предразположените да преживяват и да се притесняват за различни неща преживяват и по-трудно тези страхове. Коронавирусът се отрази и на интимния живот. Забелязвам при двойките, с които работя, разминаване в ценностната система по отношение на заразата. Има такива, при които единият партньор стриктно спазва противоепидемичните мерки, а другият ги неглижира. Това в един момент се отразява върху сексуалното им общуване, може да доведе до разрив във връзката, защото единият се чувства неразбран, необичан и неуважаван“, коментира Анчева, която е завършила квалификационна програма „Консултиране при сексуални проблеми“ към AD MEDICINE – BALKAN фондация „Сексуалност и здраве“ с ръководител доц. д-р Румен Бостанджиев и има редица специализации по сексуална тематика в чужбина.

ТЯ ПОСОЧИ, ЧЕ ДРУГИЯТ ПРОБЛЕМ, КОЙТО ЧЕСТО ВОДИ ДВОЙКИ В КАБИНЕТА Й В СТАРАТА СТОЛИЦА, Е ЛИПСАТА НА СЕКСУАЛНО ЖЕЛАНИЕ. Обикновено при мъжете това е вследствие на неволи в работата, финансови затруднения и професионална нереализация.

„Неспособността да се справят се отразява върху сексуалното им желание и общуване. При жените пък това се случва, когато са натоварени с тежки задачи – например след раждане, тогава избягват от ролята си на интимен партньор“, уточни специалистката.

Посочи, че се увеличават хората, които търсят психологическа и сексуална помощ, осъзнавайки, че сами не могат да се справят. Има обаче разлика във възприятията им по отношение на консултациите, подчертава тя, позовавайки се на наблюденията си при работата в кабинетите й във Велико Търново и София.

„В големия град двойките са наясно, че са необходими няколко консултации, за да се постигне желаният ефект, докато в старата столица искат да решат проблема веднага, а това невинаги е възможно. Основните проблеми са липса или загуба на ерекция и много бърза еякулация при мъжете, а при жените – невъзможност за достигане на оргазъм и дефицит на сексуално желание.

„Много е важно при сексуалното общуване да няма насилие, свързано с това да не принуждаваме, молим и караме партньора ни да прави неща, които не му харесват. Ние пък да не се съгласяваме с всичко и да умеем да казваме „не“ . Трябва да успеем да се стиковаме като характери и функции на тялото, но да не забравяме, че не сме роботи – като натиснем копче, да минаваме веднага на сексуална вълна“, коментира Анчева.

Уточни, че сексуалното общуване е голяма част от връзката, но не е единственото важно, защото необходими са и доста други неща за пълноценни взаимоотношения с любимия.

 

КОГАТО ОБАЧЕ НЕЩО ЛИПСВА, ИДВА МОМЕНТЪТ НА ИЗНЕВЯРАТА.

 

„Това е момент, в който човек прави нов избор и въпреки че има партньор, се впуска се в нови преживявания. Изневярата настъпва, когато вече има проблем във взаимоотношенията, налице е някаква липса – може да е свързана с порастването на децата, загуба на работа, липса на емоции и т.н. Тази празнота лесно може да бъде запълнена, такива връзки са много силно наситени емоционално, но нямат възможност да се разгърнат като реална връзка. Съпроводени е с голям адреналин, който много зарежда човек, но го и изтощава“, обобщи сексоложката.

Тя посъветва двойките, при които отношенията са охладнели, но въпреки това искат да останат заедно, да започнат да обръщат повече внимание на партньора си и да го накарат да се чувства желан и харесван. Разкри, че има психологически похвати, чрез които може да се събуди отново страстта.

„Удачно е да възбуждаме еротичните фантазии на партньора си – може да използваме социалните мрежи, за да си пишем закачки, като идеята не е да сме цинични, а да е нещо, което знаем, че ще му събуди въображението. Така показваме, че ни е важен и мислим за него, докато не сме заедно, а после, когато се върнем вкъщи и сме заедно – тази интимност ще е очаквана“, допълни Анчева.

Тя работи като психолог в Центъра за обществена подкрепа към SOS Детски селища във Велико Търново и освен това дава онлайн консултации.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Сексологът Иванина Анчева: „Пандемията изостри проблемите в интимния живот на двойките“

 • 09.09.2021 в 5:36
  Permalink

  Сексуалното общуване е важно нещо. Според мен и Анчева не би трябвало да се подценява.

  Отговор
 • 21.10.2021 в 19:55
  Permalink

  Това е Доктор Иванина Анчева! Не просто Иванина Анчева.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *