СУ „Цанко Церковски” чака 780 деца, посреща VIII клас с ремонтирани стаи

Тежкият ремонт на моста за Каранци може да прати онлайн по принуда 46 ученици от две села, иначе ще пътуват 50 км

 

ГИМНАЗИЯТА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЧАКА ЗА ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН 780 УЧЕНИЦИ. Новият прием за осми клас е от 71 възпитаници, които са се записали в три професионални паралелки. 24 деца ще учат природни науки с разширен английски, 26 ще учат за офис секретари, 21 ще се обучават за фермери, уточни заместник-директорката по учебната дейност Бистра Пеева. Осмокласниците влизат в освежени кабинети, чиито врати са боядисани в лилаво, а коридорът е в оранжево. Козметичният ремонт е извършен благодарение на строителя от Полски Тръмбеш Любомир Дочев, когото местните ползват за спешни и малки ремонти, се похвали директорката на училището Стефка Трайчева. Тя обясни още, че тази година в клас влизат 46 първолаци, 5-годишните са 16, а 6-годишните в подготвителна група са 14 хлапета. Учителите са 63-ма, като преди старта на новата учебна година има свободни места по английски и български език. Учебното заведение е едно от малкото с два модерни салона за физкултура и спорт, има 16 кабинета и 38 учебни стаи.

ПРЕЗ ВАКАНЦИЯТА 52 ДЕЦА ОТ ШЕСТИ ДО ДЕВЕТИ КЛАС СА БИЛИ на лагер в Китен. Той се казва „Балканика” и е по националната програма на МОН „Отново заедно” заради изолацията по време на онлайн обучението през миналата учебна година. На лагера са били и деца от социално слаби семейства, а всички са имали невероятни приключения през седмицата, в която е имало спорт, обучение и много пътешествия.

В НАЙ-ГОЛЯМОТО УЧИЛИЩЕ В ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ОТ 15 НАСЕЛЕНИ МЕСТА ВСЕКИ ДЕН ПЪТУВАТ 274 ДЕЦА. Автобусите са 8, а гимназията е само на една смяна. Децата учат целодневно, а храната се осигурява на кетъринг за обяд. Огромният проблем тази година вероятно ще бъде заради тежкия ремонт на моста за Каранци, който няма да приключи до 15 септември. От Каранци и Орловец пътуват 40 деца, които са от първи до дванадесети клас. Според директорката Стефка Трайчева вариантите са два – или само тези деца да учат онлайн, докато ремонтът на моста приключи, или автобусът всяка сутрин и вечер да пътува по 50 км по обходния официален път. Иначе разстоянието до Полски Тръмбеш по многострадалния мост е само няколко километра.

В момента заради ремонтните и укрепителни дейности, които се изпълняват от „Пътни строежи”, движението в участъка от път III-407 в участъка от село Каранци до Полски Тръмбеш от км 60+719 до км 60+866 е забранено. Обходният маршрут е Каранци – Орловец – Виноград – Лозен – Сушица – Драганово – Янтра – Поликраище – Куцина – Петко Каравелово – Раданово – Полски Тръмбеш и обратно. Има и пряк път, но той не е позволен за училищни автобуси и не може да се ползва при започване на новата учебна година.

 

РЕМОНТЪТ ЗА 2,5 МЛН. ЛВ. СЕ ПРОТОЧИ ЗАРАДИ ТРОМАВИ ПРОЦЕДУРИ

 

ОЩЕ ПРЕЗ 2019 Г. МОСТЪТ, КОЙТО Е СТРОЕН ПРЕЗ 1968 Г., се пропука и бе обявен за опасен. През пролетта на 2020 г. държавата отпусна 2,5 млн. лв. за авариен ремонт благодарение на директора на Областно пътно управление в областния град инж. Венцислав Ангелов. Месеци наред обаче процедурата за стартиране на ремонта се проточи заради тромави административни и съгласувателни процедури, обследване и даване на зелена светлина от Басейнова дирекция в Плевен. През това време се наложи поправка в изготвения план заради настъпили конструктивни промени, което промени и количествено-стойностната сметка. Реално трудните аварийно-спасителни дейности на 100-метровото мостово съоръжение са започнали съвсем наскоро и по проект трябва да завършат на 30 октомври или най-късно в първите дни на ноември.

На 20 август на моста заварихме техническия ръководител инж. Михайлов, който е инженер конструктор и дълги години е работил в Строителни войски, преди да започне работа в „Пътни строежи”. Той сподели, че на такъв сложен обект до момента не е работил, макар да е бил на много важни обекти в страната. Половината река Янтра бе засипана с близо 600 кубика скална маса, за да може да се работи по укрепването. Тези дни се правеше дига около провисналия стълб N 3 и се пробиваха със сонда два пилота от двете страни. Те са вкопани в земята на 11 метра. После се оформя фундамент като маса с размери 11,80 на 4,70 метра и се обхваща старият фундамент. После забитите пилоти се пълнят с бетон. На една „маса” се слагат 59 кубика бетон на сухо, обяснява инж. Михайлов. Заради това водите на реката са отбити от огромното количество трошляк от кариерата на фирмата на Русаля. След приключване земната маса ще трябва да бъде извадена от речното корито.

С крикове мостът се повдига на 5 – 6 метра и под него се слагат специални лагери, които са от Франция. Все още у нас такива не са използвани. Те подпират гредата и се получава нещо като „обувка”, за да може съоръжението да се изправи хоризонтално. Всичко това е много трудоемка и сложна процедура и трябва да се извършва на сухо. Ако завали, ремонтът трябва да спре. На обекта работи бригада от над 10 души, която е там от сутрин до здрач, но въпреки усилията на специалистите при валежи ще бъде непосилно ремонтът да завърши в срок.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.