Направиха първа копка за укрепване на свлачището, затворило основния път към язовир „Ал. Стамболийски“

8,7 млн. са отпуснати за всички дейности по укрепването, което трябва да приключи до две години

 

Първа копка за укрепване на свлачището край Сухиндол направиха днес кметът инж. Пламен Чернев, областният управител Георги Гугучков и управителите на фирмата изпълнител Румен Михайлов и Филип Маринов.

Началото на ремонтните дейности идва години след активизиране на свлачището, затова след разбиване на шампанското в греблото всички си пожелаха укрепването да премине безпроблемно.

„Свлачището е още от 2005 година. Особено след 2015 година, когато дойдоха големите проливни дъждове, решихме да затворим пътя, защото се появиха пукнатини на няколко места. Започна рязко пропадане на пътя. С тогавашната областна управа и с колегите, както и с проектанта, който е запознат през годините с целия скат, взехме решение за затваряне“, сподели инж. Пламен Чернев.

Преди две години обаче пътят беше отворен аварийно само за леки автомобили. В края на 2020 година беше сключено споразумението за финансиране от 8.7 милиона лв. за всички дейности по укрепването. Още през декември бяха преведени 2 млн. лв., а наскоро и малко над 4 млн. лв. по втория транш.

„И започнахме реалното проектиране, идеен проект, работен проект, съгласуване с МРРБ и отпускане на необходимите средства за изпълнението. Над 350 метра е дължината на участъка, който ще бъде укрепен, а височината му е също приблизително толкова. Самото укрепване ще бъде много сложно. Добре е, че сега няма вода и може да се работи. Исканата сума в началото беше много по-малка, но с годините свлачището се разшири и ако парите не бяха отпуснати, пътят щеше да бъде откъснат. Иначе самото укрепване ще бъде интересно и за студентите, които в момента учат в това направление“, каза още инженер Пламен Чернев.

Обектът трябва да бъде приключен до две години, какъвто е договорът с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тогава трябва да бъде завършено цялостното укрепване, отводняването и подпорната стена. Ще бъде премахната и част от скалния венец, между който се е образувала голяма пукнатина с размер над 2 метра.

Фирмата изпълнител на обекта е „Пътни строежи ВТ“, като укрепването е от изключително значение за региона. Пътят е основна връзка на община Сухиндол със Севлиево и главното трасе за София. Пътят е особено важен и заради достъпа до язовир „Александър Стамболийски“, както и до село Горско Косово, където се намира Домът за пълнолетни лица с деменция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *