Бавно, но трайно затопляне започва от днес, лятото се завръща във вторник

През нощта ще преобладава облачно време. Ще духа слаб вятър от изток, а в Предбалкана ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 12 и 14. За В. Търново минимална температура около 13. През деня облачността ще е променлива, но следобед ще има и доста слънчеви часове. До обяд ще духа слаб локален вятър. Следобед вятърът ще е слаб до умерен от североизток-север. Максималните температури ще са между 24 и 26. За В. Търново максимална температура около 26. Атмосферното налягане през деня ще остане без съществена промяна, а вечерта слабо ще се понижи.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 35.6 през 1993 г., а най-ниската измерена минимална температура е 4.4 през 1991 г. Слънцето ще изгрее в 06 ч. и 53 мин. и ще залезе в 19 ч. и 35 мин.. Фаза на Луната: три дена след новолуние.

В събота времето ще бъде предимно слънчево. До обяд ще бъде почти тихо. След обед вятърът ще е до умерен от северната четвърт. Минималните температури отново ще се понижат и ще бъдат между 8 и 10, в ниските места и котловинните полета с 2-3 градуса по-ниски. Максималните температури ще бъдат между 25 и 27. Атмосферното ще остане без съществена промяна.

В неделя и понеделник облачността ще е променлива, в следобедните часове до значителна. До обяд вятърът ще бъде слаб локален, а следобед до умерен от северната четвърт. Минималните температури ще се повишат и ще бъдат между 12 и 14. Максималните температури ще са между 27 и 29. От вторник до края на периода ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Вятърът ще бъде слаб до умерен. Температурите слабо ще се повишат.

Над западните и централни части на Стара планина в петък ще има разкъсана облачност, но валежи не се очакват. И в планините в късния следобед облаците ще намалеят. Вятърът ще бъде слаб до умерен от североизток-север. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 18. Максималната температура на 2000 м ще е около 10. В събота ще преобладава слънчево време. Вятърът ще бъде слаб до умерен от северната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 21. Максималната температура на 2000 м ще е около 14. От неделя до края на периода над планините ще има променлива, в следобедните часове често значителна облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от северната четвърт. Температурите ще останат без съществена промяна.

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *