Гробните места във Велико Търново ще стигнат най-много за година, търсят се неусвоени терени и в старите парцели

Бързо се запълват гробните места и в новите парцели на Гробищния парк във Велико Търново и макар капацитетът още да не е изчерпан, ръководството на ОП „Обредни дейности“ действа отдалеко, за да не се стига до конфузна ситуация. Общият брой на свободните места ще стигне за около година, като се търсят неусвоени петна в терена на старите гробища, научи в. „Борба“. След щателна преценка там могат да се погребат около 400 души и със свободните все още места в новите парцели никой няма да остане непогребан, коментира управителят на предприятието Методи Петров. Въпреки това единственото кардинално разрешение на проблема засега остава разширението на Гробищния парк в посока полигона в Беляковец, което се бави заради съгласувателни процедури. Все пак се очаква до три-четири месеца да има положителен резултат. За новия парцел има изготвен план и проект, минали на обсъждане и одобрение през Общинския съвет. Все още не са стиковани нещата с РИОСВ и РЗИ, като най-голяма пречка е земеделското министерство като последна инстанция. Просто защото няма стабилно правителство.

Теренът от 20 дка е публична собственост, граничи непосредствено с полигона и е разделен от съществуващите гробища от път, за което вече е получено съгласието на Министерството на отбраната. Местата биха стигнали за 5 – 6 години, като се има предвид, че площта не е само за гробове, а и за алеи, за подходи и за другите изисквания по Закона за устройство на територията, прогнозира Методи Петров. „Проблемът е, че гробищата се разширяват все повече и повече и се усвояват земеделски земи, а не се експлоатират максимално заетите площи. Дори законово могат да се променят нещата, за да няма гробни места за „вечни времена“, а да бъде за определен период от време. Таксата е заложена в Закона за местните данъци и такси, но според мен е бреме, защото много от погребаните нямат близки, които да поддържат гробовете, а свободните места се пълнят междувременно. Няма и механизъм, който да задължи близките да отстъпят местата за следващо ползване, което и без това е възможно едва след 8 години. Решение е и кремацията, която все ще не е популярна у нас“, допълни той.

66 са били погребенията през август, като с едно-две изключения бройката е константна за последните четири години през този месец.

Ана РАЙКОВСКА

2 thoughts on “Гробните места във Велико Търново ще стигнат най-много за година, търсят се неусвоени терени и в старите парцели

  • 14.09.2021 в 16:43
   Permalink

   Те и сега не стигат детските градини. А и в гробищата са „за вечни времена“ парцелите, така че е логично само да се запълва.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *