Мними медици и прокурори измъкват хилядарки от наивници

Телефонните измамници се активизираха, използват различни прийоми – от молба за помощ до груби заплахи

 

МНИМИ МЕДИЦИ, ПОЛИЦАИ И ПРОКУРОРИ ИЗМЪКВАТ ХИЛЯДАРКИ ОТ НАИВНИЦИ. Телефонните измами напоследък рязко зачестили. Техни жертви са обикновено самотни възрастни хора, припомнят криминалисти от Велико Търново.

От МВР апелират към хората да не предоставят пари и ценности след обаждания от непознати, независимо за кого се представят. От полицията отчитат, че ало апашите са изключително изобретателни. Те подбират жертвите си на случаен принцип. Обичайно първото обаждане става на стационарен номер, след което комуникацията може да продължи и на мобилен от скрит или непознат номер. „Сценариите, които използват, са най-различни – от „медик“, който съобщава за пострадал роднина и иска пари за скъпоструващо лечение, до „близък“, претърпял злополука. Често се ползва и сценарий, при който непознатият се представя за полицай или прокурор, търсещ съдействие при провеждаща се операция за залавяне на престъпници“, подчертават блюстители на реда.

Разследващите допълват, че телефонните измамници използват различни прийоми – молба за съдействие на полиция, разтърсващ разказ, зов за помощ или безпардонни заплахи с последващи искания – предоставяне на пари или ценности.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *