Рекорден брой жертви взе Covid-19 в областта, отново търсят доброволци за работа в болниците

 

Здравната каса ще поема разходите на домашно лечение на инфектирани

 

КОРОНАВИРУСЪТ ОТНЕ ЖИВОТА НА 18 ДУШИ ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ ТРИ ДНИ В ОБЛАСТТА. Те са на възраст от 61 до 84 години. Всички налични 20 на брой легла за интензивни грижи са заети, което е доказателство, че през четвъртата Covid вълна пациентите се влошават изключително бързо. Броят на жертвите на заразата в региона до момента е 798.

Недостигът на персонал в лечебните заведения става все по-голям проблем и отново здравните власти отправят призив за доброволци. Най-тежка по отношение на кадрови дефицит е ситуацията в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица, където на разположение на инфектираните са три пъти по-малко медици от необходимия брой. Общинската болница в момента е приела на терапия 81 пациенти.

„Четвъртата ковид вълна по отношение на болните за нас се оказа най-мащабна, тъй като само за септември са преминали над 160 пациенти с коронавирус. Леглата, които по план са 47, са увеличени почти двойно – на 77, и не достигат. Всяка подкрепа с човешки ресурс е изключително ценна. Обръщаме се основно към младите хора и неправителствените организации от Горна Оряховица и региона да помогнат на болницата в този труден момент и да се включат с доброволни дежурства според възможностите си като санитари в отделенията. Осигурени са достатъчно защитни облекла и предпазни средства, направена е организация за стриктно спазване на противоепидемичните мерки“, заяви управителят на клиниката д-р Иван Иванов.

Желаещите да се включат като доброволци санитари, могат да заявят готовността си на телефон 0878 74 62 18.

От наличните 296 разкрити за региона легла за пациенти с коронавирус към неделя 219 от тях са заети. 948 души се лекуват в домашни условия, а ако дори при само една трета от тях се наложи хоспитализация – това няма как да се случи.

В края на миналата седмица бе взето решение от Надзорния съвет на Здравната каса, с което се одобрява предложението за амбулаторно лечение на инфектирани. По този начин предписаните от медиците в извънболничната помощ лекарства ще станат безплатни за пациентите и ще се поемат от държавата.

На фона на високата заболеваемост имунизационните пунктове в региона продължават усилена работа. Велико Търново е на 11-о място по поставени дози. Общо ваксинирани са 14,13% от населението на областта, а малко над една трета от лицата над 18 години са получило поне една доза ваксина срещу Covid-19. Защитни препарати са инжектирани на 233-ма подрастващи.

Заболеваемостта за изминалите 14 дни възлиза на 388,7 на 100 000 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *