Ремонти възпрепятстват старта на учебната година в две от големите гимназии в града

Учениците от ПГТ „Д-р Петър Берон“ и ПГСАГ „Ангел Попов“ за втори пореден път ще започнат занятия в други сгради

 

Две от големите професионални гимназии във Велико Търново нямат готовност да започнат учебната година в сградите си, защото ремонтите им не са приключили. „ПГТ „Д-р Петър Берон“, която се намира в центъра на старата столица, за втора учебна година ще продължи да обучава учениците си в СУ „Владимир Комаров“ в крайния квартал „Чолаковци“. Гимназията по строителство и архитектура също е в ремонт втора година и част от възпитаниците й ще учат в близката гимназия по моден дизайн, а други ще отидат като втора смяна в Езикова гимназия“, посочи началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева.

„Тази организация ще е до края на ноември. Ремонтните дейности ще трябва да приключат, за да можем да върнем учениците обратно в техните обновени сгради“, обясни още тя.

За организацията на учебния процес в условия на пандемия навсякъде са осигурени дезинфектанти и маски. Има топла вода и еднократни кърпи за санитарните помещения. На пълен щат са назначени 36 медицински специалисти, а 23 – на непълен щат, уточни Личева.

„Ние от РУО заедно с РЗИ постоянно следим нивата на заболеваемост от коронавирус, разписани в различни цветови зони. В момента област В. Търново е в червената, която дава възможност за обучение по график или, ако има карантинирани учители и ученици, да се организира индивидуално обучение, но цялата процедура зависи от конкретните решения на областно и общинско ниво. Ако се премине в тъмночервената зона, правилата също са ясни. Тогава със заповед на министрите на здравеопазването и на образованието всички институции преминават към учебен процес в електронна среда. Имаме готовност за това, но се надяваме заболеваемостта да се задържи както е в момента или да спадне, за да можем да работим присъствено, особено с децата в детските градини и в начален етап”, заяви Розалия Личева.

Над 300 са незаетите места за прием в осми клас. „4 паралелки ще бъдат под нормативно определения минимум. Не се очаква да има нови закрити паралелки“, посочи също Личева.

Дияна ГАНЕВА

Снимката е илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *