21 хиляди теменужки ще красят парковете и градинките във Велико Търново

20 970 броя теменужки в различни цветове ще бъдат засадени в централната част и парковете на Велико Търново. Служители на ОП „Зелени системи“ вече подготвят градинката пред Факултета по изобразително изкуство. За там е предназначена и по-голямата част от разсада – 11 100 броя. В централната алея на парк „Марно поле“ ще бъдат засадени 7950 теменужки, а други 1120 бр. – в четирите ъгли на паметника „Майка България“. Предвиждат се и 800 каскадни теменужки за саксиите на главната улица. Този вид цветя са предпочитани, защото са издръжливи, цъфтят дълго и са красиви и през есента, и през пролетта.

Експериментално около паметника „Майка България“ ще бъдат засадени и 280 луковици на лалета. „Правим проба, защото преди години там е имало лалета, но луковиците са изпокрадени от недобросъвестни граждани. Затова и бройката, която сме предвидили, е малка. Да видим какво ще се случи с тях този път“, коментира за „Борба“ директорката на общинското предприятие Паша Илиева.

Всички цветя са от разсадник „Манчеви“, който се намира около Лесичери. С тях Община Велико Търново има сключен договор.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *