41 бъдещи медсестри и акушерки прекрачиха за първи път прага на медицинския филиал в старата столица

Здравни заведения предлагат да спонсорират следването на студентите срещу започване на работа след дипломиране

 

ФИЛИАЛЪТ НА ВАРНЕНСКИЯ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ В СТАРАТА СТОЛИЦА ПОСРЕЩНА СВОИТЕ ПЪРВОКУРСНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК. В направление „Медицинска сестра“ ще се обучават 25 студенти, а по специалността „Акушерка“ – 16. За всички тях тези дисциплини са били първо желание, а подразделението на вуза в старата столица – приоритетен избор. Бъдещите специалисти по здравни грижи бяха приветствани на официална церемония, на която се запознаха със своите преподаватели и с обстановката във филиала. Заради противоепидемичните мерки на събитието не присъстваха гости от различни институции и ведомства от областта, а всички носеха защитни маски.

„Средната възраст на студентите е 34 години, повечето са родом от областта. Имаме едно момче, което е голям пробив, макар че и в предишните години се е случвало. Това за нас означава, че професията има сериозен авторитет въпреки Covid кризата. Започваме академичната година с нагласа всички да бъдем живи и здрави, следването да продължи в присъствена форма, защото това е специалност в областта на здравните грижи, изискваща умения и знания, които са свързани предимно с практическата подготовка на нашите студенти“, заяви директорът на филиала доц. Диана Димитрова.

Тя уточни, че бъдещите медицински сестри и акушерки ще усвояват теорията в хибридна форма на обучение. Всички клинични практики, преддипломен стаж и клинични упражнения ще бъдат в реална среда, а единствено лекциите ще бъдат в електронен вариант, когато преподавателят прецени, че не е необходимо присъствие на студентите.

Доц. Димитрова сподели, че с нея се свързват не само болници, но и различни здравни и социални звена, които заявяват готовността си да спонсорират обучаващите се срещу започване на работа в тях след дипломиране. Такива предложения има от Сухиндол, Павликени, Полски Тръмбеш, Горна Оряховица и Габрово.

„Всички тези работодатели предлагат прекрасни условия за работа. СТУДЕНТИТЕ ИМАТ ИЗБОР С КОГО ДА СКЛЮЧАТ ДОГОВОР И ЗА ТЯХ ОСТАВА САМО И ЕДИНСТВЕНО ДА УЧАТ И ДА СЕ РАЗВИВАТ“, заяви директорът на филиала.

Гл. ас. Жана Павловска коментира, че средната възраст на студентите е доказателство, че изборът им да се обучават за професионалисти по здравни грижи е осъзнат.

„Пожелавам им да продължат ентусиазирано да се обучават в направлението, което са избрали. Двете професии са изключително хуманни и всички разбираме голямата необходимост от медицински кадри, особено във време на пандемия. Няма да им е лесно, но ние, техните преподаватели, заставаме зад тях и ще направим всичко възможност след 4 години да вземат дипломи“, увери тя.

След приветствените думи от ръководството на филиала 41 млади хора получиха студентските си книжки и положиха академична клетва, която ги прави морално съпричастни с основните ценности и мисията на вуза и професиите. Учебните занятия на първокурсниците започват от 14 септември. Последният випуск предстои да се дипломира на 24 октомври. Всички те са издържали успешно държавните изпити и вече работят по специалността си.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *