Амбициозна великотърновка създаде трето българско училище в Англия

Великотърновката Мая Николова-Томс, за която „Борба“ писа неотдавна, вече може да се похвали със създаването и откриването на трето българско училище на Острова. Неделните училища са в три съседни града и така успяват да покрият голям кръг от българските общности. Тя е и директор на образователните институции, в които ходят вече над 100 деца от Борнемут, Портсмут и Шафтсбъри.

Само за две години амбициозната болярка успява да увлече все повече малчугани с желание да научат българския език, бит, традиции и история. От миналата година досега броят на момичетата и момчетата, които обучава, се е увеличил двойно. „Все повече родители осъзнават, че децата им трябва да знаят майчиния си език, както и историята си. Почти всички деца са от смесени бракове. Голяма част от хората тук са от ромски или турски произход, но се определят като българи. Работят и имат фирми. И държат децата им да знаят български език“, разказва Мая.

Началото на учебната година в новото школо съвпаднало с рождения ден на великотърновката и затова за нея денят бил още по-специален и изпълнен с вълнение. „Родена съм на 11 септември и от 20 години насам всички свързват този ден с ужасния атентат в Америка. Аз упорито се опитвам да променя статута на тази дата и със създаването на поредната образователна институция се надявам родителите и децата да помнят този ден с прекрачването на училищния праг. Ние пишем история, а усмивките и искрите в очите на малчуганите са най-големият подарък за мен. Докато виждам желание и вълнение в дечицата и родителите им, ще продължа да давам всичко от себе си и да създавам институции, които да възраждат българщината“, споделя тя.

Тази година Мая решава да създаде и благотворителна инициатива в помощ на наша сънародничка във Великобритания. Предложението е вместо цветя за първия учебен ден средствата да бъдат дарени и да подкрепят Надежда Дафова в борбата й с рака. Така успяват да съберат над 1200 лв. „Тази заедност и подкрепа са истинско доказателство, че добрината и обичта към ближния съществуват, тези ценности трябва да се предават на малките деца“, обяснява още директорката.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *