Нова система с множество сензори събира данни за качеството на въздуха във Велико Търново

УЕБ БАЗИРАН АГРЕГАТОР, ПРЕДСТАВЛЯВАЩ СИСТЕМА С МНОЖЕСТВО СЕНЗОРИ, ДАВА В РЕАЛНО ВРЕМЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА В СТАРАТА СТОЛИЦА. Инициативата е дело на Българската асоциация за биологична растителна защита, а за целта се ползват данните от сензорните станции на проекта AirSofia.

„По този начин целим да информираме обществеността колко замърсен е въздухът в момента или колко замърсен се очаква да стане. Методологията, използвана в изчисленията, се базира на PM NowCast AQI, официално приет от Американската агенция за защита на околната среда. Данните се опресняват на всеки десет минути и са валидни за часа. За да се случи това, ние разработихме собствена система, позволяваща сега действащите станции в града да подават информация до сървъра ни, където се обработва чрез стандартен алгоритъм за изчисляване на индекса. Към момента данни се приемат от две станции – една в кв. „Колю Фичето“ и една в кв. „Акация“, уточнява Роман Рачков, който е председател на организацията.

Той увери, че такова съоръжение предстои да се монтира в съседство със завода „Кроношпан“ до края на месеца. Рачков допълва, че в областния град функционират 8 подобни сензорни станции, които при желание от собствениците им могат да бъдат включени в системата за изчисляване на индекса.

Фините прахови частици са два вида. Едните – PM10, са с диаметър 10 и по-малко микрона, а другите – PM2.5, са с размер 2.5 и по-малко микрона. Като цяло последните се описват като тънкодисперсни частици. За сравнение, дебелината на човешкия косъм е около 100 микрона. Частиците с такъв размер представляват по-голямата част от прахта и могат да попаднат дълбоко в белите дробове на човека, като по този начин застрашават неговото здраве. Най-чувствителни и уязвими към фините прахови частици са децата, възрастните и хората с хронични заболявания. Основни източници на прах са промишлеността, транспортът и енергетиката.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *