Балканджии се запалиха по благотворителна инициатива на Ротари клуб Елена

Ръчно изработена книга събира средства за подпомагане на таланти и деца в нужда във възрожденското градче

 

Балканджии се запалиха по благотворителна инициатива на Ротари клуб в Елена. Ръчно изработена от дърво книга събира средства за подпомагане на даровити деца, както и на ученици от семейства в затруднено положение във възрожденското градче. Символът на образованието е експониран в центъра на възрожденския град. В събота е официално открит, макар и символично заради Covid мерките и е даден старт на кампанията. Идеята е местните жители да събират алуминиеви кенчета и да ги поставят в специален отвор в книгата. Опаковките ще бъдат предавани за рециклиране, а средствата от тази дейност ще се предоставят за развитие на младите таланти, на нуждаещи се младежи и е насочена и към подпомагане на висшето образование на подрастващите от балканското селище.

„Още в деня на обявяване на инициативата книгата започна да се пълни с кенчета. Празни опаковки носеха и деца, и възрастни. В кампанията се включват заведения и търговски обекти. Кметските наместници също вече организират събиране на алуминиеви опаковки в малките населени места, като така подкрепят благородната инициатива“, споделиха ротарианци.

Според инициаторите ефектът от благотворителната кампания на Ротари клуб Елена ще е двоен – екологичен и образователен.

Съмишлениците, организирали благородната дейност, имат амбицията тя да се превърне в национална стратегия, която да се мултиплицира във всички общини в страната. По идея на д-р Надежда Костадинова – преподавател в катедра „Туризъм“ при Великотърновския университет, е изработено лого на кампанията.

„Стипендиите ще се обявяват два пъти в годината – в края на първия учебен срок и на 24 май. Ротари клуб ще определя учениците, които ще бъдат подпомагани, след обсъждане с ръководствата на учебните заведения и училищните настоятелства. Средствата няма да се дават на ръка, а с тях ще се поемат разходи, свързани пряко с образователния процес на стипендиантите“, обясниха ротарианци.

По думите им самата книга е произведение на изкуството и ще се превърне в туристическа атракция. Пластиката е изработена от дъб и е с размери 1,70 м/1,40 м. Дело е на трима еленски майстори.

Веселина АНГЕЛОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.