Четирима новозавършили педагози са най-младите попълнения в училищния екип на СУ „Вела Благоева“

Новите кадри се отзовали на апела за учители в школото по време на пандемията

Първият учебен ден бе изпълнен с вълнение и емоции не само за първокласниците, а и за учителите. Все повече млади педагози прекрачват прага на класните стаи в областта. Този 15 септември бе дебютен и за младите попълнения на СУ „Вела Благоева“ Рая Узунова, Велина Кансъзова, Никол Димитрова и Йордан Райков. Още през изминалата година те се отзовават на призива за педагози по заместване заради пандемичната обстановка в страната, която се отрази изключително тежко на сферата на образованието. Предизвикателствата, които породи пандемията, им показват, че да си учител, е призвание, а професията е сред най-благородните наред с тази на лекарите.

Цветанка Димитрова, Велина Кансъзова, Йордан Райков, Рая Узунова и Никол Димитрова (от ляво надясно)

Най-младото попълнение в школото е Йордан Райков, на 22 години. По образование е историк. Споделя, че никога не е предполагал, че ще стане учител. През изминалата година му се налага да замества и тогава избира професията си. „В класната стая виждаме типа на хората, които по-късно влизат в обществото, и ако искаме промяна, трябва ние да я създадем. Ние, педагозите, сме отговорни за това какъв път ще изберат децата. Ние сме тези, които трябва да ги подкрепим и мотивираме“, казва той.

Велина Кансъзова е на 27 години, родена в Пловдив, но избира да продължи образованието си във Велико Търново. Тя се изправя пред нелеката задача да работи с най-малките – първи и втори клас. Онлайн обучението е първото предизвикателство за младата преподавателка. „Беше доста трудно, онлайн средата не е мястото за преподаване на уроци по физическо възпитание, но се справихме. Влизаме в една нова, дигитална сфера и трябва да се приспособяваме към новите технологии“, споделя тя.

Да бъдеш учител, е една от най-добрите школи за личностно и професионално развитие. Осъзнат избор за трупане на ценен практически опит и развиване на умения, част от кариерната ориентация къде и как може да си най-полезен. Учителската работа е една от малкото, които измерват своя успех през успеха на другите.

Рая Узунова ще преподава в начален етап. Тя е заредена с мотивация и желание да възпитава и помага на малчуганите в първите стъпки на обучението им.

„Смятам, че професията учител е изключително важна и отговорна. Детската любов и емоции са най-чистото нещо, до което можем да се докоснем, и те могат да ни научат на много“,твърди тя.

Никол Димитрова също бе много развълнува от началото на новия път, по който е тръгнала. Тя ще преподава в предучилищна група, а предишният й опит също е бил като педагог по заместване. Без страх и притеснения се хвърля на първа линия и избира призванието да я води напред. За нея общуването с малчуганите е изключително вдъхновяващо и зареждащо. „За мен този ден е нещо, което ще помня винаги, аз вече съм учител и това е нелека и много отговорна задача и вярвам, че ще бъда горда с това, което ще постигнем и аз, и децата. Изборът на учителската професия в 21-ви век вече не е свързан просто с „призванието да преподаваш”, важен е подходът към децата и желанието за общуване с тях“, споделя Никол. Младите попълнения се радват на интерес от децата и положителна приемственост от по-възрастните преподаватели. Тяхната основна задача е да се превърнат във вдъхновители, които да насърчават своите ученици да опознават себе си и другите, да откриват и знаят как да влияят на света, докато паралелно градят собственото си бъдеще.

След повече от 35 години учителски стаж Цветанка Димитрова е един от педагозите, за които това бе последен първи учебен ден. Тя е преподавател по физическо възпитание и спорт. Със смесени чувства и силни емоции започва тя новата учебна година в школото.

„За мен първият учебен ден винаги е бил свързан с изключително силни емоции през всички тези години. Радвам се, че успях да дам много през цялата ми кариера на всички деца, на които съм преподавала, и съм благодарна за това, че избрах тази професия. Извървях пътя дотук с много обич, желание и мотивация, пътят бе дълъг и е към своя край. Радвам се за новите попълнения и се надявам и те като мен да прекрачват прага на училището с усмивка и с желание всеки ден“, сподели тя.

Дияна ГАНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *