Музеят в Горна Оряховица представя 3D визуализации на малко известни експонати

 

Първият обект е надгробна плоча с надписи на старогръцки и латински език

 

Историческият музей в Горна Оряховица използва модерните технологии, за да представи малко познати експонати, които досега са оставали пренебрегвани от посетителите. Те ще бъдат показани в новата виртуална поредица „Надникни в лапидариума”, която започва културната институция. Идеята е веднъж в месеца да се показват такива недооценени съкровища на страницата на музея във Фейсбук.

„Ценителите на древността ще могат да разгледат триизмерни изображения на обектите, които ще бъдат придружени с пояснителни бележки и малко известни факти от тяхната история“, обясняват от културната институция.

Първият обект е надгробна плоча (б.а. стела), която е експонирана в двора на музея, а е открита в района на бившата Енергосекция – Горна Оряховица. Изработена е oт доломитизиран варовик, а размерите й са 3,20 х 0,85 х 0,30 м. С оглед на релефната сцена, украсата и палеографските анализи надгробният паметник се датира към края на II в. сл. Хр.

„От двата надписа научаваме за починалата на 25 години Хосия, която била погребана от родителите си Флавий Абаскант и Примигения. Плочата е с двуезичен надпис – на старогръцки и латински“, изтъкват музейните специалисти.

В горната част на плочата е представена едикула – плитка ниша, обрамчена с колони, стъпили върху постамент и увенчани с триъгълен фронтон. В нея е изобразена сцена „Погребално угощение“. Тя се среща най-често при надгробни паметници, открити при Черноморското крайбрежие.

Проучвателите на подобни паметници имат различни хипотези за изображението. Част от тях смятат, че е представено обикновено семейно угощение, други свързват сцената с наградата, която се дава на праведните след смъртта им. Трети смятат, че композицията представя помените, на които близките поднасят дарове и храна. Съществуват и мнения, че сцената може да показва угощение на божество, в което се е превърнал починалият.

„От двата надписа, на старогръцки и латински, може да се предположи, че в семейството се е говорело на тези два езика. Имената на починалата Хосия и на баща ѝ Флавий Абаскант издават техния гръцки произход. До момента са известни само още няколко подобни стели със сцена „погребално угощение“ и с двуезичен надпис, открити в района на днешния град Варна“, казват още музейните уредници.

Те допълват, че в превод текстът на надписите е следният: „На подземните богове! На Хосия, дъщеря на Флавий Абаскант, живяла 25 години. Флавий Абаскант и Примигения, родителите, издигнаха на благочестивата си дъщеря“.

Веселина АНГЕЛОВА

Сн. Исторически музей – Горна Оряховица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *