Над 1730 първокласници ще чуят първия училищен звънец в областта

Велико Търново посреща 15 септември със 7,3% ръст на учениците

 

В КЛАСНИТЕ СТАИ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ВЛИЗАТ НАД 8800 ДЕЦА, ОТ КОИТО ПОВЕЧЕ ОТ 1730 ПЪРВОЛАЦИ. НАЙ-МНОГО УЧЕНИЦИ – БЛИЗО 1400, ПОСРЕЩА СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ В СТАРАТА СТОЛИЦА. По брой възпитаници го следват ОУ „Бачо Киро“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ с по над 850 ученици. ПМГ „Васил Друмев“ и ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ имат малко над 670 гимназисти. Спортно училище „Георги Живков“ започна с повече от 300 момичета и момчета, разпределени по видове спорт в 14 паралелки.

Тревожна остава ситуацията в пет учебни заведения извън Велико Търново. Под санитарния минимум от 50 ученици са училищата в Леденик, Церова кория, Самоводене, Балван и Водолей. Там се очертават маломерни и слети паралелки.

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОСРЕЩА 15 СЕПТЕМВРИ СЪС 7,3% РЪСТ НА УЧЕНИЦИТЕ

 

В пълна готовност за откриването на новата учебна година на 15 септември са училищата във Велико Търново. Създадени са необходимите условия и организация за влизането на учениците от различните класове в отделни времеви периоди и на потоци, осигурени са дезинфектанти, учители и персонал са снабдени с необходимите защитни средства.

Заради действащите противоепидемични мерки тържества ще има само за малчуганите от 1-ви и 5-и клас, за седмокласниците и осмокласниците.

За поредна година броят на учениците във Велико Търново и общината се увеличава – 7,3% е ръстът в училищата на общинска издръжка.

Четири професионални паралелки са одобрени за учебната 2021/22 г. Природо-математическата гимназия ще подготвя бъдещи системни програмисти, СУ „Емилиян Станев“ ще обучава по графичен дизайн, СУ „Владимир Комаров“ по автоматизирани системи, а ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ ще има един клас с две специалности – „Лаборант“ и „Изпълнител на термални процедури“.

Петнадесет първокласници ще се обучават по световноизвестната система „Монтесори“ в СУ „Георги С. Раковски“, където само преди дни с подкрепата на Ротари клуб Велико Търново бе обзаведено помещение за целта.

 

3700 УЧЕНИЦИ, СРЕД КОИТО 297 ПЪРВОКЛАСНИЦИ, ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ В ОБЩИНА Г. ОРЯХОВИЦА

 

В община Горна Оряховица първокласниците са повече от миналата година, информират от местната администрация. 297 са се записали в общинските училище, които посрещат днес близо 2700 ученици. През 2020 г. за пръв път школския звънец са чули 275 деца. 80 ученици по-малко ще има в 5 школа – в Първомайци, Поликраище, Писарево, Върбица и Драганово.

Дияна ГАНЕВА

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *