Общество

Планират разкриването на две нови социални услуги в община Елена

МЕСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В ЕЛЕНА ПЛАНИРА ДА ОТВОРИ ДВЕ НОВИ СОЦИАЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ В ОБЩИНАТА. Това са Център за грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения и Център за резидентна грижа за лица в надтрудоспособна възраст без увреждания. Тези бъдещи звена са заложени в новата областна социална карта, която предстои да бъде приета в Националния план за дейности, насочени към подпомагане на уязвимите групи и лица у нас.

Двете нови структури, за които ще се чака финансиране от държавния бюджет, са определени на база проучвания и необходимост от такива звена в общината.

Закритият преди 5 години Дом за деца и младежи с увреждания в село Илаков рът ще се ползва за база за Център за грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения. Сградата му разполага с капацитет от 24 места.

Бившият дом за деца и ученици в село Тюдовци пък ще бъде трансформиран в Център за резидентна грижа за лица в надтрудоспособна възраст без увреждания. Зданието може да приеме максимум 48 лица, разполага с 24 двойни стаи, всяка от които с отделен санитарен възел, кухненски блок, помещения на етажите за трапезарии и други дейности на потребителите.

До момента 19 души от община Елена са заявили желание за настаняване в дом за възрастни хора, а трима са декларирали необходимост от квалифицирана помощ като пълнолетни с психични разстройства.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *